Pierogi z lubczykiem i farszem do ruskich

Drukuj
18.06.2014   Magda

Nie ma większego nieba w gębie niż domowej roboty pierogi, a jeśli są to pierogi babci to…klękajcie narody. Dla takich doznań smakowych warto się czasem pomęczyć, sięgnąć po notatki babci i działać. Farsz tylko po części pochodzi z przepisu babci, lubczyk to dodatek mojego pomysłu – świeży, prosto z mojego ogródka przełamuje tradycyjny smak ruskich.

Składniki na ciasto (na około 40 pierogów):

  • 300g mąki pszennej i jeszcze trochę do podsypywania ciasta
  • 200ml wrzącej wody
  • 20 g rozpuszczonego masła
  • szczypta soli

Składniki do farszu:

  • 300g twarogu
  • 300g młodych ziemniaków
  • mały pęczek lubczyku
  • 2 średnie cebule, drobno posiekane
  • sól i grubo mielony pieprz do smaku
  • 2 łyżki masła

 

Ziemniaki myjemy i ostrą gąbką ścieramy skórkę. Duże przekrawamy na mniejsze części, małe wkładamy w całości do garnka. Zalewamy zimną wodą, do poziomu ziemniaków, dodajemy łyżkę soli i doprowadzamy do wrzenia. Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy pod półprzykryciem do miękkości (około 15-20 minut). Gdy ziemniaki są ugotowane, ugniatamy je praską do ziemniaków na gładko. Odstawiamy do ostygnięcia.

 

W międzyczasie robimy ciasto na pierogi. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy szczyptę soli i wlewamy rozpuszczone masło i wrzątek. Za pomocą łyżki wyrabiamy ciasto, aż utworzy się zwarta kulka. Na stolnice posypaną mąką, wykładamy ciasto i wyrabiamy rękami przez około 10 minut. Jeśli w trakcie wyrabiania ciasto się klei, podsypujemy je mąką. Gotowe ciasto powinno być elastyczne i łatwo odchodzić od rąk. Przekładamy je z powtorem do miski, przykrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy na około 15-20 minut.

 

Na patelni rozpuszczamy masło i gdy zacznie się pienić wrzucamy na niego poszatkowaną cebulę. Smażymy cebulę przez około 7-8 minut, często mieszając, aby zmiękła i lekko się przypiekła. Odstawiamy.

 

Do dużej miski przekładamy twaróg i rozgniatamy go widelcem. Dodajemy do niego utłuczone ziemniaki, 2/3 podsmażonej cebuli (resztę zostawiamy do okraszenia) i drobno posiekany lubczyk. Wszystko jeszcze razem rozgniatamy widelcem. Doprawiamy do smaku solą i grubo mielonym pieprzem.

 

W dużym garnku wstawiamy wodę na pierogi. Na posypaną mąką stolnicę wykładamy ciasto, chwilę je zagniatamy i dzielimy na 3 części. Część ciasta rozwałkowujemy obsypanym mąką wałkiem na duży płat grubości około 3mm. Szklanką wycinamy zgrabne kółka i usuwamy resztę ciasta które doklejamy do pozostawionych dwóch części. Na każde kółko nakładamy kulkę farszu (mniej więcej 2/3 małej łyżeczki farszu na jednego pieroga). Składamy pierogi, mocno sklejając brzegi i tworzymy zgrabną falbankę. Do wrzącej wody dodajemy łyżkę soli i wrzucamy zrobioną porcję pierogów. Drewnianą łyżką delikatnie mieszamy, w jedną stronę, aby odkleić pierogi od dna garnka. Pierogi są gotowe po 3 minutach od chwili wypłynięcia na powierzchnię. Wyciągamy je łyżką cedzakową na talerz, okraszamy odłożoną prażoną cebulką i zajadamy.

 

Z reszty ciasta lepimy pierogi zgodnie z instrukcją powyżej.

 

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.