Piernikowo-serowa zebra

Drukuj
12.03.2021   Magda

Pachnące piernikiem ciasto jest zawsze mile widzianym dodatkiem do gorącej kawy. Takie zwykłe, piernikowe ciasto można ciekawie urozmaicić dodając do niego gorącego espresso – świetnie podkręci smak przypraw, a także przeplatając go kleksami z kremowego serka. Niewielkie patenty, a dobrze znane, może już lekko nudzące się piernikowe ciasto, dostanie zupełnie nowego wyrazu. 

Składniki (na formę o bokach około 23x23cm):

  • 2 szklanki mąki
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • łyżeczka przyprawy piernikowej
  • pół łyżeczki mielonego cynamonu
  • 100g stopionego masła
  • 100ml gorącego espresso – około 90°
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 2 jajka

Na masę serową:

  • 200g kremowego serka
  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżka mąki
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego – domowej roboty

 

Nastawiamy piekarnik na 180°. Blachę do pieczenia wykładamy papierem.

 

Do małej miseczki przekładamy kremowy serek, dodajemy do niego jajko, cukier, sok z cytryny, mąkę oraz ekstrakt waniliowy i ucieramy wszystko razem łyżką do uzyskania jednolitej masy. Odstawiamy.

 

Do osobnej miski przesiewamy suche składniki – mąkę, proszek, sodę, sól, przyprawę piernikową oraz cynamon. Odstawiamy. 

 

Do dużej miski wlewamy espresso, dodajemy do niego cukier oraz masło i mieszamy dokładnie do rozpuszczenia się cukru. Do tego wbijamy jajka i dokładnie mieszamy, najlepiej rózgą cukierniczą. Cały czas mieszając, dodajemy do mokrej mikstury suche składniki, stopniowy, i mieszamy do połączenia. 

 

Wylewamy gotowe ciasto do blaszki wyłożonej papierem. Na wierzch wykładamy małe porcyjki sera – małą łyżeczką układam je na wierzchu. Nie przejmujcie się jeśli ser zacznie się zapadać w ciasto, to jest pożądany efekt.

 

Wstawiamy ciasto do nagrzanego piekarnika i pieczemy 40-45 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu wystawiamy do całkowitego ostygnięcia – polecam wyjąć je na papierze z blachy i ułożyć na kratce aby się nie zaparowało podczas stygnięcia.

 

 



1 thought on “Piernikowo-serowa zebra”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.