Pieczone klopsiki z indyka i warzyw

Drukuj
25.02.2019   Magda

Pomysł na te klopsiki jest trochę przypadkowy, ale jakże udany. W planach miałam zwykłe klopsiki z indyka dla dwojga, ale okazało się, że będziemy mieć na obiedzie dwie dodatkowe osoby. I co tu zrobić, aby tych klopsików było więcej, aby każdy się najadł. Zajrzałam do lodówki, a tam jak zawsze u mnie cukinia i jakaś reszta szpinaku. Okazało się, że to strzał w dzisiątkę. Delikatne mięso i delikatne w smaku warzywa idealnie się skomponowały. Klopsiki wyszły soczyste, pachące czosnkiem i pietruszką, rumiane i oczywiście przepyszne. Każdy mlaskał, zachwalał i pytał o przepis 🙂

Składniki (na 3-4 porcje):

  • 500g mielonego mięsa z indyka
  • szklanka startej na dużych oczkach cukini
  • 2 garści świeżego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki bułki tartej panko
  • 1 jajko
  • 1/3 szklanki tartego parmezanu
  • łyżka siekanej natki pietruszki
  • 4 łyżki oliwy
  • sól i pieprz do smaku

 

Startą cukinię posypujemy odrobiną soli i odstawiamy na 5 minut. W tym czasie siekamy szpinak na drobno – układamy listki jeden na drugim, zwijamy w rulon i tniemy w paski.

 

Na patelnię wlewamy łyżkę oliwy, rogrzewamy i wrzucamy na nią szpinak – smażymy, aż zwiotczeje i odparuje, około 3-4 minuty, od czasu do czasu mieszając. Odstawiamy do ostygnięcia.

 

Nagrzewamy piekarnik na 200°. Blachę do pieczenia wykładamy folią aluminiową.

 

Do dużej miski przekładamy mięso mielone z indyka, dodajemy do niego szpinak, czosnek, panko, łyżkę oliwy, rozkłócone jajko, parmezan oraz pietuszkę. Startą cukinię mocno odciskamy w dłoniach i dodajemy do miski. Wszystko dokładnie mieszamy, najlepiej ręką. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i jeszcze raz mieszamy. 

 

W dłoniach formujemy klopsiki wielkości mandarynki. Do miseczki wlewamy 2 łyżki oliwy, zanurzamy w niej gotowe klopsiki i dokładnie rozsmarowujemy po nich oliwę. Tak przygotowane, układamy w odstępach na blaszce.

 

Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 25-30 minut – czas zależy od wielkości. Jeśli po tym czasie klopsiki się nie zarumieniły na wierzchu, zostawiamy je jeszcze na 5 minut w piekarnika ustawionym na opcję grill. 

 

Klopsiki podajemy gorące. Świetnie smakują z puszystymi, delikatnie ubitymi ziemniakami z masłem i odrobiną mleka.

 



1 thought on “Pieczone klopsiki z indyka i warzyw”

Skomentuj Dietetyk Na Walizkach Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.