Pieczone jabłka Hasselback ze słodką posypką

Drukuj
20.03.2021  Magda

Dla tych co jedli kiedyś pieczone ziemniaki Hasselback, hasło użyte w tym przepisie nie jest im obce. Hasselback jest to sposób pieczenia, w której cieniutko nacina się ziemniaki i piecze na złocisto. Jednak w tym przepisie nie chodzi o ziemniaki tylko o pyszne, soczyste, pieczone jabłka, na których ten patent wypróbowałam. Jednak same pieczone w ten sposób jabłka nie byłyby niczym niezwykłym, gdyby nie przepyszna i oryginalna kruszonka, a w niej znajdziemy słodką chałwę, która pod wpływem pieczenia rozpływa się i tworzy coś jakby sos, a także mieszanka zdrowych ziaren. Do tego lody, ubita kremówka lub w wersji fit może być gęsty jogurt grecki i wspaniały deser gotowy. 

Składniki (na 2 porcje):

  • 1 duże, soczyste jabłko
  • 3 łyżeczki miękkiego masła

Na posypkę:

  • 2 łyżki drobno pokrojonej chałwy – moja była z pistacjami
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • łyżka nasion słonecznika
  • łyżeczka sezamu
  • łyżeczka mielonego lnu

Do podania:

  • lody waniliowe lub bita śmietana

 

Nastawiamy piekarnik na 180°. Przygotowujemy naczynie do zapiekania – ja użyłam małych kokilek, ale można też jedno duże naczynie. 

 

Jabłko myjemy, przekrawamy na pół i usuwamy gniazdo nasienne – ja mam taką specjalną łyżkę do wydrążania, ale można to ostrożnie zrobić małą łyżeczką i nożykiem. Przekrojone na pół jabłko kładziemy na desce i ostrym nożykiem cieniutko nacinamy z wierzchu uważając aby nie przeciąć jabłka do końca. Tak ponacinane jabłka nacieramy z wierzchu masłem – łyżeczka masła na każdą połówkę, najlepiej jest natrzeć je ręką, lekko wciskając masło w nacięcia. Wkładamy do naczynia.

 

Robimy kruszonkę – drobno posiekaną chałwę mieszamy z cynamonem, nasionami słonecznika, sezamem i mielonym lnem. Taką posypką posypujemy jabłka – około 1,5 łyżeczki na każde, aby przykleiło się do masła. Resztę zostawiamy do podania.

 

Na posypkę na jabłkach układamy jeszcze po kawałku masła – po pół łyżeczki na sam wierzch. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 20 minut. 

 

Po tym czasie jabłka są gotowe. Podajemy je gorące, z ulubionymi dodatkami – lodami, kremówką lub jogurtem. Na wierzch sypiemy dodatkową porcję posypki. 

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.