Pieczarki faszerowane

Drukuj
24.01.2013   Magda

Faszerowane pieczarki bardzo dobrze sprawdzają się w roli ciepłej przystawki – szybko się je przyrządza i można bez większego wysiłku zrobić dużą ilość za jednym razem.

Składniki farszu, takie jak masło, sprawiają, że pieczarki pozostają soczyste, a natka pietruszki to tradycyjny i pyszny dodatek do pieczarek. Przystawka najlepiej smakuje podawana od razu z piekarnika, jednak na zimno też jest smaczna. Zawsze  serwuje ją z pieczywem.

Składniki (na 2-3 porcje):

  • 6 dużych pieczarek
  • 2 kromki chleba orkiszowego lub innego ciemnego 
  • ½ szklanki mleka 
  • 1 mały ząbek czosnku 
  • ½ pęczku natki pietruszki 
  • 1 łyżka miękkiego masła 
  • sól i pieprz do smaku 
  • 50g żółtego sera, drobno startego 

 

Nagrzewamy piekarnik do 180°. 

 

Pieczarki obieramy i myjemy. Wycinamy nóżki i wydrążamy kapelusze, tak aby zmieściło się więcej farszu. Kromki chleba zalewamy mlekiem do namoczenia. Do robota kuchennego wrzucamy nóżki i wydrążone części pieczarek, obrany ząbek czosnku, pietruszkę i kromki chleba. Szatkujemy na drobno. Farsz mieszamy widelcem z masłem, doprawiamy solą i pieprzem.

 

Kapelusze pieczarek wypełniamy farszem i wkładamy do wysmarowanego oliwą naczynia żaroodpornego. Pieczemy 20-25 minut. 

 

Jeszcze ciepłe posypujemy serem i podajemy.

 



1 thought on “Pieczarki faszerowane”

Skomentuj Andrzej Chwalba Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.