Składniki (na około 15 oponek):
- 200g mąki
- 100ml ciepłego mleka
- 7g suchych drożdży
- 3 łyżeczki cukru
- 30g rozpuszczonego masła
- 1 jajko
Na posypkę:
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- jajko
- łyżka mleka
Do ciepłego mleka dodajemy cukier, suche drożdże i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do chwili gdy drożdże się spienią. Do dużej miski wsypujemy mąkę, robimy w niej dołek do którego wbijamy jajko. Do mąki i jajka wlewamy zaczyn drożdżowy i zaczynamy wyrabiać ciasto rękami. W czasie wyrabiania, dodajemy stopniowo rozpuszczone masło. Gdy ciasto odkleja się od rąk i tworzy zwartą kulę, wykładamy je na podsypany mąką blat i zagniatamy przez 10 minut. Zagniecione ciasto przekładamy z powrotem do miski, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia, w ciepłe miejsce, na około godzinę.
Nastawiamy piekarnik na 180°. Wyrośnięte ciasto wykładamy na podsypany mąką blat i chwilę wyrabiamy. Rozwałkowujemy ciasto posypanym wałkiem na placek grubości około 1 centymetra. Za pomocą szklanki i kieliszka wycinamy oponki, które przekładamy na wyłożoną papierem blachę. Jajko roztrzepujemy z odrobiną mleka i smarujemy nim wierzch oponek. Zaraz po posmarowaniu, posypujemy wierzch każdej cukrem zmieszanym z cynamonem, aby się przykleiło. Wstawiamy blachę i pieczemy oponki około 15 minut na złoty kolor.