Omlet ze szparagami, boczkiem i porami

Drukuj
 13.07.2017   Magda

Taki wypakowany dodatkami omlet to nie lada gratka, nie tylko na śniadanie. Może być to także propozycja na lekki i szybki lunch. W letnim czasie fajnie jest go napakować pysznymi sezonowymi warzywami. Więc póki jeszcze są, sięgajmy po zielone szparagi, które świetnie komponują się ze słonym boczkiem i słodkim porem. 

Składniki (na 1 porcje):

  • 100g zielonych szparagów
  • 4 plasterki surowego boczku
  • mały por
  • 3 jajka
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 2 łyżki tartego sera

 

Przygotowujemy składniki do omletu – szparagi myjemy i odłamujemy zdrewniałe końce. Następnie odcinamy górę szparaga, a resztę kroimy na półcentymetrowe plasterki. 

 

Plastry boczku kroimy w małą kostkę. Pora myjemy, kroimy na pół, a połówki jeszcze na pół i siekamy cienkie plasteki.

 

Jajka wybijamy do miski, dodajemy ser, doprawiamy odrobiną soli i pieprzem do smaku, po czym rozkłócamy wszystko widelcem.

 

Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy na nie boczek – smażymy aż stanie się chrupiący. Łyżką cedzakową wyciągamy boczek i dodajemy go do jajek, zostawiając tłuszcz na patelni. 

 

Następnie, wrzucamy na patelnie pora, odrobinę solimy i smażymy do zeszklenia – 3-4 minuty. Dodajemy do porów pokrojone szparagi oraz odciętą górę i mieszając, smażymy 3 minut. Po tym czasie podlewamy odrobiną wody (około 4 łyżek) i czekamy aż odparuje – dzięki temu szparagi się lekko podgotują. 

 

Gdy woda całkowicie odparuje, rozkładamy równomiernie warzywa po patelni, mieszamy jajka z boczkiem i wylewamy równomiernie na warzywa. Zmiejszamy ogień do minimum, za pomocą łyżki lub silikonowej szpatułki podwadzamy brzegi omletu. Płynne jajka ze środka możemy delikatnie przemieszać, aby się zaczęły ścinać. Gdy brzegi omletu ładnie się podpieką i odejdą od patelni, przykrywamy ją dużym talerzem i obracamy – uwaga, lepiej robić to w rękawicy, nie nad ogniem i z takim talerzem który jest znacznie większy od patelni. Omlet z talerza zssuwamy na patelnie surową stroną do dołu i pieczemy jeszcze 2-3 minuty na średnim ogniu aby się zarumienił.

 

Gotowego omleta zsuwamy na talerz i od razu podajemy.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.