20.06.2013 Magda
Szybkie w wykonaniu i przepyszne muffiny z wykorzystaniem świeżych truskawek. Gorąco polecam wypróbować – zakochacie się w ich maślanym zapachu i chrupiącej posypce. Nie wspominając o soczystych i słodkich truskawkach. Idealny wypiek na tę porę roku i sezon truskawkowy.
Składniki (na 12 muffinek):
- pół szklanki truskawek, pokrojonych w ćwiartki
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 2 płaskie łyżeczki proszku
- 2/3 szklanki cukru
- szczypta soli
- 4 duże łyżki kwaśnej śmietany
- 2 łyżki mleka
- 2 jajka
- 50g rozpuszczonego masła
- około 30g płatków migdałowych
Nagrzewamy piekarnik do 180°. Blachę na muffiny wykładamy papilotkami.
Do jednej miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, sól i proszek do pieczenia. Do drugiej miski wbijamy dwa jajka, dodajemy śmietanę, mleko i rozpuszczone masło. Następnie łączymy składniki z sobą – mokre wlewamy do suchych i mieszamy łyżką do połączenia składników – nie mieszamy zbyt dokładnie. Na sam koniec do ciasta dodajemy truskawki i delikatnie mieszamy.
Gotowym ciastem napełniamy papilotki do 2/3 wysokości. Z wierzchu posypujemy płatkami migdałowymi. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 25 minut.