Muffiny z truskawkami

Drukuj
20.06.2013   Magda

Szybkie w wykonaniu i przepyszne muffiny z wykorzystaniem świeżych truskawek. Gorąco polecam wypróbować – zakochacie się w ich maślanym zapachu i chrupiącej posypce. Nie wspominając o soczystych i słodkich truskawkach.  Idealny wypiek na tę porę roku i sezon truskawkowy.

Składniki (na 12 muffinek): 

  • pół szklanki truskawek, pokrojonych w ćwiartki
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 2 płaskie łyżeczki proszku
  • 2/3 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 4 duże łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki mleka
  • 2 jajka
  • 50g rozpuszczonego masła
  • około 30g płatków migdałowych

 

Nagrzewamy piekarnik do 180°. Blachę na muffiny wykładamy papilotkami.

 

Do jednej miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, sól i proszek do pieczenia. Do drugiej miski wbijamy dwa jajka, dodajemy śmietanę, mleko i rozpuszczone masło. Następnie łączymy składniki z sobą – mokre wlewamy do suchych i mieszamy łyżką do połączenia składników – nie mieszamy zbyt dokładnie. Na sam koniec do ciasta dodajemy truskawki i delikatnie mieszamy.

 

Gotowym ciastem napełniamy papilotki do 2/3 wysokości. Z wierzchu posypujemy płatkami migdałowymi. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 25 minut.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.