Muffinki z borówkami

Drukuj
09.08.2017   Magda
Posiadanie na działce kilku krzaczków borówek to dla mnie prawdziwe dobrodziejstwo. Nie jest ich dużo, ale zawsze da radę zrobić kilka sztuk smakowitych i szybkich muffinek, ze słodką kruszonką. Dla mnie jedynym wyzwaniem jest powstrzymywanie się od zjedzenia borówek prosto z krzaczka, ale także uważać aby zasada ,,jedną borówkę zjadam, 4 układam na muffince” nie została odwrócona, ciężko się czasem opanować, takie są pyszne.

Składniki (na 12 muffinek):

  • 100g borówek amerykańskich
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 duże jajko
  • 1/3 szklanki oleju
  • 2/3 szklanki mleka

Kruszonka:

  • 50g zimnego masła
  • 3 łyżki mąki
  • 3 łyżki cukru

 

Blachę do pieczenia wykładamy papilotkami, piekarnik nagrzewamy do 180°.

 

Robimy kruszonkę – do mąki i cukru dodajemy zimne, pokrojone w kostkę masło i palcami rozcieramy składniki razem do utworzenia ziarnistej kruszonki – kruszonka do muffinek nie powinna mieć zbyt dużych kawałków.

 

Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i sól. Do drugiej miski wbijamy jajko, dodajemy mleko, olej, cukier i mieszamy. Suche składniki dodajemy do mokrych i mieszamy do połączenia składników łyżką, niezbyt długo.

 

Wypełniamy papilotki ciastem do 2/3 wysokości. Na wierzch rozkładamy równomiernie borówki i posypujemy porcją kruszonki.

 

Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 25-30 minut do chwili gdy kruszonka jest złocista. Wystawiamy do ostygnięcia. 

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.