Muffinki kokosowe z kokosowym lukrem królewskim

Drukuj
17.11.2014   Magda

Często zdarza mi się mówić: ,,Nie lubię kokosu, ale za to lubię…” W miejscu kropek oczywiście wymieniam całą listę smakołyków o kokosowym smaku jak Rafaello, Bounty czy lody kokosowe. Wychodzi na to, że jednak bardziej lubię kokosa niż go nie lubię. Te kokosowe muffinki są tego potwierdzeniem – bardzo je lubię za ich subtelną nutę kokosu i szybkość w przygotowaniu. Kolejna pozycja do listy wypieków do zrobienia w mgnieniu oka.

Składniki (na 12 muffinek):

  • 1,5 szklanki mąki
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 czubate łyżki wiórków kokosowych
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mleka
  • szczypta soli

Lukier kokosowy:

  • 1 białko jajka
  • 200g cukru pudru
  • 1 łyżka Malibu
  • wiórki kokosowe do posypania

 

Nagrzewamy piekarnik do 180°, a blachę do muffinek wykładamy papilotkami. Do dużej miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sól i dodajemy wiórki. Do osobnej miski wbijamy jajka, dodajemy do nich cukier i za pomocą miksera, ubijamy na jasny, puszysty krem. Do jajek dodajemy olej oraz mleko, mały strumieniem, nie przestając miksować. Następnie, dalej miksując, dodajemy suche składniki i miksujemy przez minutę. Gotowym ciastem wypełniamy papilotki do 2/3 wysokości, wstawiamy do piekarnika i pieczemy 20-25 minut.

 

Po upieczeniu, wykładamy muffinki na kratkę do wystygnięcia. Gdy muffinki wystygną, przygotowujemy lukier. Do miski przesiewamy cukier puder i dodajemy do niego białko. Miksujemy mikserem przez około 10 minut, aż uzyskamy gładką, błyszczącą masę. Następnie dodajemy Malibu i miksujemy jeszcze 2 minuty.

 

Gotowy lukier rozprowadzamy na muffinki i każdy z nich posypujemy wiórkami kokosowymi.

 

 



1 thought on “Muffinki kokosowe z kokosowym lukrem królewskim”

Skomentuj gin Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.