Muffinki cynamonowe z kremem

Drukuj
12.04.2013   Magda

Proste, pyszne, pachnące, szybkie i efektowne – mniej więcej tymi epitetami określiłabym te muffinki oraz muffinki ogólnie. W wersji na co dzień mogą być bez kremu, a od święta z lekkim kremem śmietanowym. Macie wolną chwilę? To do dzieła!

Składniki (na 12 muffinek): 

  • 1,5 szklanki mąki 
  • 2/3 szklanki cukru 
  • 2 łyżeczki proszku 
  • 2 płaskie łyżeczki cynamonu
  •  1/3 szklanki oleju 
  • ½ szklanki mleka 
  • 2 jajka 

Krem: 

  • 200ml śmietanki kremówki 
  • łyżeczka cukru pudru lub do smaku 
  • cynamon do posypania

 

Nagrzewamy piekarnik do 180ºC.  Blachę na muffinki wypełniamy papilotkami.

 

Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i dodajemy cukier.W drugiej misce wbijamy jajka, dolewamy olej i mleko. Łączymy składniki łyżką i wlewamy do papilotek do ½ wysokości. Pieczemy przez około 20-25 minut.

 

Gdy muffiny wystygną, ubijamy na sztywno śmietankę z cukrem, pokrywamy muffiny i posypujemy cynamonem.

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *