Mięsne tortellini zapiekane w sosie pomidorowym

Drukuj
12.10.2019   Magda

Dla mnie nie ma lepszego sposobu podania kupnych, mięsnych tortellini niż zapiec je w prostym, pachnącym sosie pod warstwą ciągnącej się mozzarelli. Jest to też świetny pomysł na ekspresowy i naprawdę pyszny obiad –  zero gotowania, tylko mieszamy składniki, a całą magię robi za nas piekarnik. 

Składniki (na 2 porcje):

  • opakowanie gotowych, mięsnych tortellini
  • 2 szklanki passaty pomidorowej
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • szczypta cukru
  • łyżeczka suszonego oregano
  • kulka mozzarelli

 

Nastawiamy piekarnik na 200°. 

 

Do naczynia żaroodpornego wlewamy passatę pomidorową, dodajemy do niej starty czosnek, roztarte w dłoniach oregano, cukier oraz sól i pieprz do smaku. Mieszamy.

 

Do sosu wkładamy tortellini i mieszamy, aby pokryły się sosem. Na wierzch układamy kawałki rozerwanej w dłoniach mozzarelli. Całość wkładamy do piekarnika do zapieczenia – około 25-30 minut. Jeśli lubimy dodatkowo podpieczony ser, polecam włączyć opcję grill na ostatnie 3 minuty pieczenia.

 

Danie podajemy gorące.

 



1 thought on “Mięsne tortellini zapiekane w sosie pomidorowym”

Skomentuj Magdalena Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.