Składniki (na 2 kanapki):
- 4 kromki pełnoziarnistego chleba
- masło do posmarowania
- 4 plasterki boczku
- łyżeczka miodu
- 2 liście sałaty lub innej zieleniny – u mnie baby szpinak
Pasta jajeczko-warzywna:
- 2 duże jajka
- 1 mała marchewka
- pół małej czerwonej cebuli
- ćwiartka czerwonej papryki
- 2 łyżki majonezu
- pół łyżeczki musztarty
- sól i pieprz do smaku
Gotujemy jajka na twardo – do rondelka wkładamy jajka, zalewamy zimną wodą, solimy pół łyżeczki i wstawiamy na ogień. Gdy woda zacznie się gotować odliczamy 7 minut. Następnie, wylewamy gorącą wodę z garnka i zalewamy jajka zimną wodą. Aby ułatwić późniejsze obieranie, możemy obtłuc skorupkę jajka i wsadzić je jeszcze na chwilę do zimnej wody.
W międzyczasie gdy jajka się gotują, przygotowujemy warzywa do pasty – marchewkę obieramy i ścieramy na tace o najmniejszych oczkach. Paprykę kroimy w cienkie paski a następnie na drobną kosteczkę. Cebulę obieramy i także bardzo drobno siekamy. Wszystkie posiekane wawrzywa przekładamy do miseczki. Ostudzone i obrane jajka kroimy w średniej wielkości kostkę i dodajemy do warzyw. Do wszystkiego dodajemy majonez, musztardę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy i ostawiamy na czas przygotowania boczku.
Na nieprzywierającą, rozgrzaną patelnię układamy plasterki boczku, i czekamy aż się podpiekną z jednej strony. Następnie odwracamy, a podpieczoną stronę polewamy kilkoma stróżkami miodu. Smażymy drugą stronę, po czym ściągamy z ognia.
Składamy kanapkę – kroimki smarujemy masłem. Na spód układamy umytą zieleninę, na to układamy sporą porcję sałatki jajecznej, a na wierzch podpieczone plastry boczku. Przykrywamy drugą kromką.