Mega kanapka z pastą jajeczno-warzywną

Drukuj
 15.04.2017   Magda

Taka kanapka na śniadanie to rozwiązanie na idealne rozpoczęcie dnia! Ale to nie sama kanapka jest tu ważna, ale to co napakujemy do niej do środka, a tutaj…na samą myśl cieknie ślinka. Pyszna pasta jajeczno-warzywna, z dodatkami które każdy lubi, kremowa i sycąca. A do tego chrupiący, podpieczony boczek. Kombinacja idealna aby stworzyć mega kanapkę.

Składniki (na 2 kanapki):

  • 4 kromki pełnoziarnistego chleba
  • masło do posmarowania
  • 4 plasterki boczku
  • łyżeczka miodu
  • 2 liście sałaty lub innej zieleniny – u mnie baby szpinak

Pasta jajeczko-warzywna:

  • 2 duże jajka
  • 1 mała marchewka
  • pół małej czerwonej cebuli
  • ćwiartka czerwonej papryki
  • 2 łyżki majonezu
  • pół łyżeczki musztarty
  • sól i pieprz do smaku

 

Gotujemy jajka na twardo – do rondelka wkładamy jajka, zalewamy zimną wodą, solimy pół łyżeczki i wstawiamy na ogień. Gdy woda zacznie się gotować odliczamy 7 minut. Następnie, wylewamy gorącą wodę z garnka i zalewamy jajka zimną wodą. Aby ułatwić późniejsze obieranie, możemy obtłuc skorupkę jajka i wsadzić je jeszcze na chwilę do zimnej wody.

 

W międzyczasie gdy jajka się gotują, przygotowujemy warzywa do pasty – marchewkę obieramy i ścieramy na tace o najmniejszych oczkach. Paprykę kroimy w cienkie paski a następnie na drobną kosteczkę. Cebulę obieramy i także bardzo drobno siekamy. Wszystkie posiekane wawrzywa przekładamy do miseczki. Ostudzone i obrane jajka kroimy w średniej wielkości kostkę i dodajemy do warzyw. Do wszystkiego dodajemy majonez, musztardę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy i ostawiamy na czas przygotowania boczku.

 

Na nieprzywierającą, rozgrzaną patelnię układamy plasterki boczku, i czekamy aż się podpiekną z jednej strony. Następnie odwracamy, a podpieczoną stronę polewamy kilkoma stróżkami miodu. Smażymy drugą stronę, po czym ściągamy z ognia.

 

Składamy kanapkę – kroimki smarujemy masłem. Na spód układamy umytą zieleninę, na to układamy sporą porcję sałatki jajecznej, a na wierzch podpieczone plastry boczku. Przykrywamy drugą kromką.

 

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.