Makaron ze szpinakiem, burakiem i fasolą

Drukuj
24.11.2014   Magda

To niebanalnie połączenie smaków bardzo dobrze się sprawdza w chwili gdy chcemy kogoś  kulinarnie zaskoczyć. Na początku jedzący podchodzi sceptycznie, po czym zawsze następuje efekt wow i seria komentarzy typu: ,,To jest pyszne” lub ,,Nie spodziewałabym się”. Potrawa może być pomysłem na ciepły obiad, ale w wersji na zimno może być sycącą sałatką.

Składniki (na 2 porcje):

  • 250g makaronu penne
  • 3 garści szpinaku
  • 1 średniej wielkości ugotowany burak
  • pół puszki białej fasoli
  • 1 mała czerwona cebula
  • 3 łyżki granulowanego serka wiejskiego
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • sól i pieprz do smaku

 

Ugotowanego i obranego buraka kroimy w cieniutkie plasterki, wkładamy go do miski, dodajemy do niego ocet balsamiczny, mieszamy i odstawiamy, aby się przegryzło. Cebulę kroimy w cieniutkie piórka i przelewamy wrzącą wodą, aby nie była zbyt ostra.

 

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na minutę przed końcem gotowania, dorzucamy do niego liście szpinaku aby się zblanszowały. Po tym czasie, odcedzamy makaron razem ze szpinakiem i gorące wkładamy z powrotem do garnka.

 

Do gorącego makaronu ze szpinakiem dodajemy odcedzoną i opłukaną fasolę, buraka, cebulę oraz serek wiejski (zostawiamy odrobinę serka do ułożenia na wierzchu)- całość delikatnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i od razu podajemy.

 

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.