Makaron z sosem kurkowym

Drukuj
03.10.2018   Magda

Klasyczny sos kurkowy, przygotowany z prostych składników to klasa sama w sobie. Ten sos broni się sam  – swoim smakiem, aromatem kurek i prostotą. Świetny dodatek do makaronu, do którego przed podaniem dodajemy jeszcze odrobinę masła, aby dodać do sosu maślany smak i ekstra kremowość.

Składniki (na 2 duże porcje):

  • 250g mrożonych lub świeżych kurek
  • 160g makaronu tagliatelle
  • 1 szalotka
  • 200ml śmietanki kremówki
  • 100ml bulionu warzywnego
  • 50ml białego wina
  • 2 łyżki masła
  • łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku

 

Zaczynamy od zrobienia sosu – cebulkę szalotkę obieramy, przekrawamy i drobno kroimy. Na głęboka patelnię dajemy łyżkę masła i rozpuszczamy, aż zacznie się pienić. Dodajemy do niej posiekaną szalotkę i przesmażamy 3-4 minut do zeszklenia się szalotki. Do szalotek dodajemy mrożone kurki, mieszamy i smażymy do chwili aż grzyby całkowicie się rozpuszczą i zmiękną – około 10 minut na średnim ogniu, pod lekkim przykryciem. Jeśli używamy świeżych kurek, przed użyciem dokładnie je oczyszczamy z piasku, kroimy w mniejsze kawałki. Ich smażenie na patelni też znacznie się skróci do około 6-7 minut.

 

W tym czasie wstawiamy wodę na makaron, dobrze ją solimy. Gotujemy makaron al dente, po czym odcedzamy, ale nie przelewamy. Gorący przerzucamy do garnka w którym się gotował i przykrywam, aby pozostał ciepły.

 

Do odparowanych z wody grzybów,  dodajemy wino i od czasu do czasu mieszając, odparowujemy połowę płynu – tak aby alkohol się ulotnił, ale smak pozostał. Następnie, dodajemy bulion i wszystko krótko podduszamy – około 5-8 minut. Do całości dodajemy śmietankę i mieszając, zagotowujemy. 

 

Gotowy sos doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Dodajemy do niego drobno posiekaną natkę pietruszki i mieszamy.

 

Gotowy sos wlewamy do garnka z makaronem, dodajemy do tego łyżkę masła i delikatnie mieszamy, aby makaron pokrył się dokładnie sosem, a masło rozpuściło. Od razu podajemy.

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *