Makaron z ricottą, rukolą i skórką cytrynową

Drukuj
26.05.2022   Magda

Zaskoczył mnie totalnie smak tego dania, wielokrotnie jadłam ser ricotta, czy to zapiekany, czy w serniku, ale nie wiedziałam, że może stanowić taką świetną podstawę ,,sosu” do makaronu. I tak pewnego dnia przyszła chęć na coś nowego, oczywiście z makaronem, bo on przyjmie wszystko, a do tego…no cóż resztki z lodówki – garść rukoli, skórka z cytryny i oczywiście fenomenalna ricotta, która łączy wszystko w smakowitą całość. Polecam wypróbować- pyszny i szybki przepis na obiad.

Składniki (na 2 duże porcje):

  • 150g makaronu – u mnie cinque buchi (kupione w Lidlu)
  • 150g sera ricotta
  • 1/2 szklanki tartego parmezanu i odrobina do posypania
  • 2 garści rukoli
  • łyżeczka tartej skórki z cytryny
  • sok z połowy cytryny
  • sól i świeżo mielony pieprz
  • szczypta płatków chili
  • oliwa z oliwek, dobrej jakości

 

Gotujemy makaron w dobrze osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przed odcedzeniem odlewamy około połowy szklanki wody spod gotowania. Ugotowanego makaronu nie przelewamy wodą, gorący wrzucamy z powrotem do jeszcze ciepłego garnka po gotowaniu.

 

Do makaronu dorzucamy ser ricotta, starty parmezan, skórkę otartą z cytryny, chili i wszystko mieszamy do połączenia. Dolewamy do tego odrobinę wody spod gotowania, aby utworzyć kremowy sos, który wszystko obtoczy – ilość wody zależy od naszych preferencji – ja lubię, żeby makaron był kremowy, ale nie ociekający sosem.

 

Dopiero teraz próbujemy makaron – doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Na sam koniec wrzucamy listki rukoli, skrapiamy oliwą i jeszcze raz delikatnie, ale dokładnie mieszamy do połączenia.

 

Gotowe danie od razu podajemy, możemy dodatkowo posypać odrobiną parmezanu.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.