Makaron z indykiem, cukinią i prażonym czosnkiem

Drukuj
 06.12.2016   Magda

To danie miało kilka podejść smakowych, kilka różnych dodatków i wariacji, ale jednak to co najprostsze smakuje najlepiej. I to dzięki jednemu magicznemu dodatkowi, który odpowiada za cały smak tego dania, otóż, smażony czosnek. Jego chrupkość i ostrość naprawdę robi wrażenie, a do jeszcze aromatyzowana nim oliwa.

Danie świetne na szybki obiad, do zrobienia w masowych ilościach. Na drugi dzień świetny do odsmażenia a i na lunch do pracy jest ekstra. Jego zapach sprawia, że cieknie ślinka.

Składniki (na 4 porcje):

  • 150 g makaronu macaroni lub innym drobny makaron
  • 500g mielonego mięsa z indyka
  • 1 duża cukinia
  • 2 średnie cebulę
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • oliwa z oliwek
  • odrobina oleju
  • 0,5 łyżeczki słodkiej papryka

 

Makaron gotujemy al dente w dobrze osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy i przelewamy raz wodą.

 

Na dużą patelnię wlewamy odrobinę oleju i gdy się rozgrzeje, wrzucamy na nie mięso mielone. Doprawiamy odrobiną soli i pieprzu. Smażymy na złocisty kolor, rozdrabniając na małe kawałki. Upieczone mięso przekładamy do miski. 

 

Na tą samą patelnie wrzucamy pokrojoną na drobno cebulę, odrobinę ją solimy aby się nie przypaliła. Szklimy cebulę około 4-5 minut. Cebulę dodajemy do mięsa. 

 

Umytą cukinie dzielimy na ćwiartki i te kroimy w średniej grubości plasterki. Na patelni po mięsie i cebuli wlewamy odrobinę oliwy z oliwek i wrzucamy na nią cukinie. Doprawiamy odrobiną soli, pieprzu i papryką. Smażymy aż zacznie się przypiekać. Następnie, przekładamy do cukinii mięso z cebulą oraz ugotowany makaron. Dokładnie mieszamy, zmniejszamy ogień, przykrywamy pokrywką i podgrzewamy wszystkie składniki.

 

W międzyczasie przygotowujemy czosnek – na osobną patelnie wlewamy około 2 łyżek oliwy. Czosnek kroimy w plasterki i wrzucamy na zimną oliwę. Delikatnie solimy. Włączamy średni ogień i smażymy czosnek, poruszając od czasu do czasu patelnią, aż stanie się złocisty. 

 

Czosnek z oliwą dodajemy do dania na patelni, mieszamy. Próbujemy i jeśli jest taka potrzeba, doprawiamy jeszcze solą i pieprzem. Podajemy gorące.

 

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.