Makaron z bobem, pomidorami i pesto bazyliowym

Drukuj
25.07.2018   Magda

Wszystkich co bób zajadają tylko solo zachęcam do próbowania przepysznych kombinacji z tym jakże pysznym warzywem. Biorąc też pod uwagę, że do takich przepisów jak poniżej nie trzeba dużo bobu, resztę z zazwyczaj kilowego worka można zjeść w swój ulubiony, tradycyjny sposób – i rybki i akwarium 🙂 . W tej kombinacji przebijają się włoskie smaki dojrzałych pomidorów, pysznego pesto bazyliowego i słonego parmezanu. Danie do podania na zimno jako sałatka lub na ciepło jako drugie danie – polecam wszystkie wymieszane w misce składniki wrzucić na rozgrzaną patelnię i smażyć nawet do chwili gdy makaron i bób lekko się zrumieni – bomba smakowa!

Składniki (na 2-3 porcje):

  • 250g makaronu kokardki
  • 1,5 szklanki ugotowanego, obranego ze skórki bobu
  • 2 dojrzałe pomidory
  • 3 łyżki pesto bazyliowego
  • 2 łyżki oliwy
  • 3 łyżki tartego parmezanu – użyłam w płatkach
  • sól i pieprz do smaku

 

Makaron gotujemy al dente w dobrze osolonej wodzie. Po ugotowaniu przelewamy zimną wodą, aby się nie posklejał.

 

Makaron przekładamy do miski w której będziemy wszystko mieszać. Do niego dodajemy obrany bób, pokrojone w kostkę pomidory, pesto, oliwę oraz część parmezanu. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i wszystko dokładnie, ale delikatnie mieszamy.

 

Gotowe danie przekładamy do miski, w której będziemy podawać na zimno lub wrzucamy na rozgrzaną patelnię i smażymy do zarumienienia.

 

Na sam koniec dekorujemy pozostawioną odrobiną parmezanu i świeżymi listkami bazylii.

 

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.