Składniki (na 2-3 porcje):
- 250g makaronu kokardki
- 1,5 szklanki ugotowanego, obranego ze skórki bobu
- 2 dojrzałe pomidory
- 3 łyżki pesto bazyliowego
- 2 łyżki oliwy
- 3 łyżki tartego parmezanu – użyłam w płatkach
- sól i pieprz do smaku
Makaron gotujemy al dente w dobrze osolonej wodzie. Po ugotowaniu przelewamy zimną wodą, aby się nie posklejał.
Makaron przekładamy do miski w której będziemy wszystko mieszać. Do niego dodajemy obrany bób, pokrojone w kostkę pomidory, pesto, oliwę oraz część parmezanu. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i wszystko dokładnie, ale delikatnie mieszamy.
Gotowe danie przekładamy do miski, w której będziemy podawać na zimno lub wrzucamy na rozgrzaną patelnię i smażymy do zarumienienia.
Na sam koniec dekorujemy pozostawioną odrobiną parmezanu i świeżymi listkami bazylii.