Makaron gryczany z sezamem

Drukuj
24.09.2017   Magda

Przyznaje, że przepis ten zapożyczyłam od mojej mentorki i kulinarnej inspiracji Nigelli Lawson. Jest tak dobry, że zasługuje na dzielenie się nim z jak największą liczbą ludzi, a dzisiaj przedstawiam go Wam.

Potrawa ta może być ciekawym pomysłem na obiad lub formą zimnej przystawki na przyjęcia, gdzie każdy do miseczki dostaje swoją porcję makaronu i sam dobiera dostępne dodatki.

Do podania, w zależności od upodobań: ogórek zielony ze skórką, pokrojony w cienkie paski, biała rzodkiew, imbir marynowany, plasterki łososia wędzonego, kiełki, zblanszowane różyczki brokułów.

Składniki (na 2 porcje):

  • 150g makaronu gryczanego soba 
  • 1 łyżeczka miodu 
  • 2 łyżki sosu sojowego 
  • 1 łyżka octu ryżowego 
  • 1 łyżka oleju sezamowego 
  • odrobina pasty wasabi wielkości ziarnka grochu 
  • pęczek szczypiorku 
  • 2 łyżki sezamu

 

Makaron gotujemy al dente. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Na gorącą patelnię wsypujemy sezam i prażymy na złoty kolor.

 

W misce mieszamy miód, sos sojowy, ocet ryżowy, olej sezamowy i wasabi. Wrzucamy makaron, posypujemy szczypiorkiem, sezamem i mieszamy. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku wybranym składnikiem sosu. 

 

Makaron można od razu zajadać, ale smakuje lepiej gdy damy się lekko przegryźć smakom. W tym celu odstawiamy makaron na około 30 minut.

 

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.