Mac & cheese

Drukuj
13.05.2013   Magda

Nigdy nie mogłam zrozumieć zachwytu Amerykanów nad tym daniem dopóki nie zrobiłam go sama. Można go opisać w prostych słowach – pyszne, kremowe i sycące.Jego wykonanie daje dużą dowolność – można użyć ulubiony kształt makaronu i gatunek sera, ulubione przyprawy i dodatki. W mojej wersji wykorzystałam camembert, ponieważ uwielbiam jego łagodny i charakterystyczny smak, a słodkie i soczyste pomidory idealnie wieńczą całość nadając dodatkowych walorów smakowych.  

Składniki (na 2 porcje):

  • 250g makaronu kokardki 
  • 2 szklanki tłustego mleka 
  • 3 łyżki masła
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej 
  • 100g ser camembert (pół opakowania) 
  • 3 soczyste pomidory (użyłam odmiany lima) 
  • 2 kromki chleba bez skórki 
  • szczypta chilli i gałki muszkatołowej 
  • pieprz i sól do smaku

 

Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Rozpuszczamy 1 łyżkę masła, kromki chleba kroimy w drobną kostkę  i dodajemy je do stopionego masła. Mieszamy, aby chleb pokrył się masłem i odstawiamy. Ser także kroimy w kostkę i odstawiamy.

 

W rondelku podgrzewamy mleko, ale nie zagotowujemy. W drugim rondelku z grubym dnem rozpuszczamy resztę masła. Gdy zacznie się pienić, dodajemy mąkę i robimy tak zwaną zasmażkę. Przesmażamy mąkę, cały czas mieszając przez około 3 minuty. Następnie powoli dodajemy ciepłe mleko i mieszamy. Pod wpływem mąki sama zacznie lekko gęstnieć. Dodajemy do niej ser i mieszamy do rozpuszczenia. Gotujemy na małym ogniu do momentu, gdy masa ma konsystencję rzadkiego budyniu po czym ściągamy z ognia. Następnie doprawiamy chili, gałką, solą i pieprzem. Dodajemy ugotowany makaron i delikatnie mieszamy.

 

Nastawiamy piekarnik na 160°. Żaroodporne naczynie smarujemy odrobiną masła i wykładamy do niego makaron z sosem serowym. Na wierz układamy plasterki pomidora i posypujemy kawałkami chleba. Wstawiamy do piekarnika na około 20-25 minut i wyciągamy, gdy grzanki na wierzchu są złociste.

 

 


2 thoughts on “Mac & cheese”

Skomentuj ED Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.