Mac & cheese z Cheddarem

Drukuj
27.03.2015   Magda

Kremowe środek, chrupiący wierzch i intensywnie serowy, pikantny smak Cheddara to w skrócie opis tego dania. Można jeszcze dodać, że jest pyszne, łatwe do przygotowania i praktyczne gdy chcemy nakarmić dużą ilość ludzi czymś naprawdę dobrym i sycącym. Jeśli chodzi o Mac & cheese z Cheddarem, lubię go podawać w kokilkach, jako oddzielna porcja dla każdego, wtedy to proste danie zyskuje na elegancji i wykwintności. Nie martwcie się, że kokilki są małe i porcja wydaje się niewystarczająca, z doświadczenia wiem, że taka wystarczy aby napawać się smakiem i najeść.

Składniki (na 2 kokilki):

  • 200g drobnego makaronu 
  • 100g startego sera cheddar 
  • 2 łyżki masła 
  • 1 łyżka mąki 
  • 250ml mleka 
  • sól i pieprz do smaku 
  • 1 czerstwa kromka chleba orkiszowego 
  • szczypta słodkiej mielonej papryki 

 

Makaron gotujemy al dente w dobrze osolonej wodzie. W międzyczasie przygotowujemy kruszonkę i sos. Czerstwą kromkę rozdrabiamy w robocie kuchennym na średniej wielkości okruchy. W garnku z grubym dnem rozpuszczamy 2 łyżki masła – gdy się rozpuści, jedną łyżkę mieszamy z okruchami kromki, do reszty dodajemy mąkę i obsmażamy przez kilka minut aż się zezłoci. Następnie, stopniowo dodajemy mleko – najlepiej lekko ciepłe i za pomocą rózgi kuchennej, dokładnie mieszamy aby nie powstały grudki zasmażki. Gotujemy na średnim ogniu ciągle mieszając aż masa zgęstnieje. Gęstą masę ściągamy z ognia, dodajemy ser i mieszamy. 

 

Po tym czasie makaron powinien być już gotowy – odcedzamy go i gorący przekładamy do sosu serowego. Wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy do kokilek żaroodpornych. Przykrywamy chlebową kruszonką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180° do zapieczenia na około 20 minut – po tym czasie kruszonka powinna być złocista. Podajemy gorące, posypane na wierzchu odrobiną czerwonej papryki. 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.