Składniki (na 2 porcje):
- 200g makaronu, u mnie orecchiette
- 1 duży filet z piersi kurczaka
- 300g średnich pieczarek
- serek topiony naturalny
- 4 łyżki gęstej śmietany 18%
- 1/2 szklanki mleka
- sól do smaku
- pieprz cytrynowy do smaku
- świeży tymianek do posypania lub szczypiorek
- odrobina oleju do smażenia
Makaron gotujemy al dente w dobrze osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pierś z kurczaka kroimy w małą kostkę. Pieczarki dokładnie oczyszczamy i kroimy w półplasterki.
Na dobrze rozgrzaną patelnię wrzucamy pieczarki i smażymy około 15 minut, aż puszczą całą wodę i zaczną się przypiekać. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem cytrynowym, ściągamy z patelni i odstawiamy na bok.
Na tą samą patelnię wlewamy olej i gdy się zagrzeje, smażymy na nim kawałki piersi z kurczaka – około 5-7 minut aby była przypieczona z wierzchu i soczysta w środku.
Do piersi dodajemy wcześniej podsmażone pieczarki i dodajemy pokrojony z małe kawałki serek topiony. Gdy serek się lekko podgrzeje i zacznie się rozpuszczać, dodajemy stopniowo mleko i rozprowadzamy w nim serek. Następnie dodajemy śmietanę i wszystko delikatnie mieszamy na kremowy, gładki sos. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku solą. Podajemy gorące, z makaronem, posypane świeżym tymiankiem i pieprzem.
Uwielbiam takie dania!