Kurczak z pieczarkami w sosie serowym

Drukuj
05.07.2015   Magda

Makaron z pieczarkami, kurczakiem w pysznie kremowym sosie serowym to świetny pomysł na pyszny, szybki i sycący obiad. Jest to też dobra propozycja na kolacje ze znajomymi – na wielu gościach sama przetestowałam. Przyprawienie pieprzem cytrynowym nadaje daniu niepowtarzalny smak i czyni, że znane nam smaki zyskują zupełnie nowy wymiar.

Składniki (na 2 porcje):

  • 200g makaronu, u mnie orecchiette
  • 1 duży filet z piersi kurczaka
  • 300g średnich pieczarek
  • serek topiony naturalny
  • 4 łyżki gęstej śmietany 18%
  • 1/2 szklanki mleka
  • sól do smaku
  • pieprz cytrynowy do smaku
  • świeży tymianek do posypania lub szczypiorek
  • odrobina oleju do smażenia

 

Makaron gotujemy al dente w dobrze osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pierś z kurczaka kroimy w małą kostkę. Pieczarki dokładnie oczyszczamy i kroimy w półplasterki.

 

Na dobrze rozgrzaną patelnię wrzucamy pieczarki i smażymy około 15 minut, aż puszczą całą wodę i zaczną się przypiekać. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem cytrynowym, ściągamy z patelni i odstawiamy na bok.

 

Na tą samą patelnię wlewamy olej i gdy się zagrzeje, smażymy na nim kawałki piersi z kurczaka – około 5-7 minut aby była przypieczona z wierzchu i soczysta w środku.

 

Do piersi dodajemy wcześniej podsmażone pieczarki i dodajemy pokrojony z małe kawałki serek topiony. Gdy serek się lekko podgrzeje i zacznie się rozpuszczać, dodajemy stopniowo mleko i rozprowadzamy w nim serek. Następnie dodajemy śmietanę i wszystko delikatnie mieszamy na kremowy, gładki sos. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku solą. Podajemy gorące, z makaronem, posypane świeżym tymiankiem i pieprzem.

 

 



1 thought on “Kurczak z pieczarkami w sosie serowym”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.