Kurczak w kremowym sosie pieczarkowo-szpinakowym

Drukuj
28.06.2018   Magda

Kurczak najpierw smażony a następnie duszony w sosie pełnym smakowitych dodatków to patent na jednogarnkowy, szybki obiad. Często przyrządzam kurczaka w przeróżnych sosach, bo dzięki temu pozostaje soczysty i przechodzi smakami z sosu. W tej wersji wszystko skąpane jest w kremowym czosnkowo-szpinakowo-pieczarkowym sosie, który świetnie sprawdza się do makaronu – tak lubię go najbardziej. 

Składniki (na 2-3 porcje):

  • 2 filety z kurczaka
  • 500g pieczarek – obranych i pokrojonych w plasterki – ja użyłam małych pieczarek i pokroiłam je w ćwiartki
  • 3 garście świeżego szpinaku baby
  • 200ml śmietanki kremówki
  • 150g sera żółtego
  • 3 ząbki czosnku, obrane
  • 150ml bulionu drobiowego
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki
  • łyżka siekanej natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku

 

Filety z kurczaka myjemy dokładnie, osuszamy, oczyszczamy z błonek i dzielimy w poprzek na 2 filety – w sumie uzyskujemy 4 płaskie kawałki. Na dużej, głębokiej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i układamy na niego kurczaka – smażymy na złocisty kolor z obu stron. Po upieczeniu ściągamy kurczaka z patelni.

 

Na patelnię po smażeniu kurczaka dodajemy łyżkę masła, rozpuszczamy. Gdy zacznie się pienić, dodajemy pieczarki i smażymy je na złocisty kolor, od czasu do czasu mieszając. Na koniec smażenia pieczarek, dodajemy do nich przeciśnięty przez praskę czosnek oraz natkę pietruszki i smażymy, mieszając, jeszcze przez minutę. Ściągamy pieczarki z patelni.

 

Na tą samą patelnię dodajemy kolejną łyżkę masła, rozpuszczamy i gdy zacznie się pienić, rozsypujemy równomiernie mąkę – smażymy mąkę, mieszając rózgą, aż stanie się złocista. Do tego, nie przestając mieszać, wlewamy stopniowo bulion – taki sos zacznie szybko gęstnieć, polecam robić to na średnim ogniu. Następnie, dolewamy do tego kremówkę i zagotowujemy. Do gotującego się sosu wrzucamy szpinak i dusimy aż zwiędnie.

 

Do sosu wrzucamy starty ser oraz pieczarki, doprawiamy wszystko do smaku solą oraz pieprzem i mieszamy. Na wierzch układamy usmażone filety z kurczaka i dusimy na małym ogniu przez około 10 minut.

 

Gotowe danie podajemy gorące, z ulubionymi dodatkami – makaronem, ryżem lub kaszą.

 



2 thoughts on “Kurczak w kremowym sosie pieczarkowo-szpinakowym”

    • Tak, ja go nie doprawiałam przed smażeniem niczym. Ale można go posypać solą,pieprzem i odrobiną czerwonej słodkiej papryki i dopiero obsmażyć. Też potem podczas duszenia, przechodzi smakiem sosu, więc nie widziałam potrzeby doprawiania.

Skomentuj Sylwia Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.