Kruche cynamonowe ciasteczka z matchą i lukrem

Drukuj
05.12.2024  Magda

Kto ma dzieci ten wie, że talerzyk z ciasteczkami i mlekiem pod choinką jutro musi się znaleźć, bo jak inaczej ugościć Mikołaja przynoszącego prezenty? No jak nic trzeba się dzisiaj brać za pieczenie, a z moim przepisem na te pyszne i proste ciasteczka będzie to bardzo przyjemne. Ale jeszcze przyjemniejsze będzie ich jedzenie – uwielbiam kontrast słodkiego królewskiego lukru i wyrazistej, lekko gorzkiej herbaty matcha, a to wszystko na kruchym pachnącym cynamonem ciasteczku. Już zazdroszczę Mikołajowi tych smakowitości 🙂

Składniki (na 2 blachy ciasteczek):

  • 250g mąki pszennej i trochę do podsypania
  • 80g cukru – użyłam drobnego, do wypieków
  • 125g masła
  • łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli
  • 1 jajko

Na dekoracje:

  • 1 białko jaja
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 3 krople soku z cytryny
  • około 2 łyżeczek sproszkowanej herbaty matcha
  • 2 garść pistacji

 

Do miski przesiewamy mąkę, sól, cynamon, dodajemy pokojone w kostkę zimne masło, jajko oraz cukier – wyrabiamy wszystko w rękach lub w robocie planetarnym na gładkie, jednolite, zwarte ciasto. Okręcamy folią spożywczą i wstawiamy na około 30 minut do lodówki.

 

W międzyczasie dwie blachy piekarnikowe wykładamy papierem. Nastawiamy piekarnik na 190°.

 

Wyciągamy schłodzone ciasto na podsypaną mąką stolnice i rozwałkowujemy na duży placek, grubości około 4-5mm. Foremką do ciasta wycinamy ciasteczka i układamy na blaszce. Skrawki zagniatamy, ponownie rozwałkowujemy i wycinamy. Robimy tak prawie do ostatniego skrawka ciasta.

 

Blachy z ciasteczkami wkładamy na 10 minut do piekarnika. Mają być złociste. Następnie wyciągamy i ściągamy z blachy do ostudzenia.

 

Robimy lukier królewski – do wysokiego naczynia wlewamy białko i zaczynamy obijać mikserem dodając po łyżce cukru pudru. Dodajemy też sok z cytryny i całość miksujemy do uzyskania bardzo gęstego, błyszczącego lukru, gdzie nie wyczuwalne są granulki cukru – ja ubijałam około 5 minut. Lukier przekładamy do woreczka cukierniczego, ucinamy mały otwór i dekorujemy ciasteczka. Gdy lukier jest jeszcze świeży, posypujemy ciasteczka odrobiną przesianej herbaty matcha oraz posiekanymi z grubsza pistacjami. Możemy od razu zajadać lub poczekać aż lukier całkowicie zastygnie. 

 

Przechowujemy w blaszanym pudełku lub woreczku papierowym.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *