Kremowy makaron z rukolą i pesto bazyliowym

Drukuj
16.10.2019   Magda

Jeśli brakuje Wam pomysłu na pyszny obiad w kilka minut to ten makaron spełnia warunek dania na szybko. Najdłużej zajmie nam gotowanie makaronu, ale w tym czasie możemy spokojnie poleniuchować, bo nie musimy nic siekać, dodatkowo mieszać czy przygotować do tego przepisu. Na sam koniec pozostaje nam wszystko dokładnie wymieszać, wbić wideleć i zajadać. 

Składniki (na 2 porcje):

  • 200g makaronu – użyłam kokardek
  • 125g serka mascarpone
  • 3 łyżki pesto bazyliowego – użyłam ze słoika
  • 2 duże garści rukoli i trochę do ozdobienia na wierzchu
  • pieprz i sól do smaku
  • parmezan do podania

 

Do gotującej się, dobrze osolonej wody wrzucamy makaron i gotujemy al dente. Przed odcedzeniem makaronu, nabieramy około pół kubka wody spod gotowania.

 

Makaron odcedzamy i gorący wrzucamy z powrotem do garnka. Dodajemy do garnka serek mascarpone, pesto oraz 2 garści rukoli – wszystko delikatnie, ale dokładnie mieszamy. W trakcie mieszania dodajemy po trochu wodę spod gotowania, tak aby utworzył się jedwabisty sos z serka i pesto – możliwe we starczy tylko odrobina wody. Wszystko doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

 

Gorące danie od razu podajemy. Na wierzchu dodajemy jeszcze trochę świeżych listków rukoli i ścieramy płatki parmezanu.

 



2 thoughts on “Kremowy makaron z rukolą i pesto bazyliowym”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.