16.10.2019 Magda
Jeśli brakuje Wam pomysłu na pyszny obiad w kilka minut to ten makaron spełnia warunek dania na szybko. Najdłużej zajmie nam gotowanie makaronu, ale w tym czasie możemy spokojnie poleniuchować, bo nie musimy nic siekać, dodatkowo mieszać czy przygotować do tego przepisu. Na sam koniec pozostaje nam wszystko dokładnie wymieszać, wbić wideleć i zajadać.
Składniki (na 2 porcje):
- 200g makaronu – użyłam kokardek
- 125g serka mascarpone
- 3 łyżki pesto bazyliowego – użyłam ze słoika
- 2 duże garści rukoli i trochę do ozdobienia na wierzchu
- pieprz i sól do smaku
- parmezan do podania
Do gotującej się, dobrze osolonej wody wrzucamy makaron i gotujemy al dente. Przed odcedzeniem makaronu, nabieramy około pół kubka wody spod gotowania.
Makaron odcedzamy i gorący wrzucamy z powrotem do garnka. Dodajemy do garnka serek mascarpone, pesto oraz 2 garści rukoli – wszystko delikatnie, ale dokładnie mieszamy. W trakcie mieszania dodajemy po trochu wodę spod gotowania, tak aby utworzył się jedwabisty sos z serka i pesto – możliwe we starczy tylko odrobina wody. Wszystko doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Gorące danie od razu podajemy. Na wierzchu dodajemy jeszcze trochę świeżych listków rukoli i ścieramy płatki parmezanu.
A jak robisz pesto?
W przypadku tego przepisu, na szybko użyłam pesto ze słoiczka. Ale jak mam czas to korzystam z przepisu na pesto z tego linku: http://smaczna-strona.pl/makaron-z-pesto-i-pomidorkami/