Kremowe orzotto z indykiem, suszonymi pomidorami i cukinią

Drukuj
08.05.2023  Magda

To danie to była miłość od pierwszego kęsa. Nieskromnie przyznam, że tylko spróbowałam i pomyślałam ,,wow, to jest pyszne!”. I tak jest, ale przeczytajcie sami listę składników – tu wszystko się zgadza, tu wszystko się łączy, to wszystko dobrze smakuje. Kremowy makaron, duża ilość parmezanu, to już przepis na sukces, do tego aromatyczne suszone pomidory i moja ulubiona, uniwersalna, zawsze wszędzie pasująca cukinia. Wypróbujcie, zróbcie całą patelnie, bo wierzcie mi, będziecie chcieli dokładki.

Składniki (na 3 porcje):

  • 400g mielonego indyka
  • szklanka makaronu orzo
  • 1 średnia cukinia
  • około 8 suszonych pomidorów, z oleju
  • 3 łyżki oleju spod pomidorów
  • 1 średnia cebula
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 150ml śmietanki kremówki
  • 1/2 szklanki tartego parmezanu i trochę do posypania
  • po łyżeczce suszonego oregano oraz tymianku
  • 1.5 szklanki bulionu warzywnego
  • łyżeczka musztardy – użyłam Dijon
  • sól i pieprz do smaku

 

Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek obieramy i ścieramy na drobno. Pomidory suszone kroimy w cienkie paski. 

 

Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oleju spod pomidorów i wrzucamy na niego mięso – smażymy, rozdrabniając je na małe kawałeczki, aż zacznie się lekko rumienić. Wtedy dodajemy cebulę i dalej smażymy, często mieszając, aż cebula zacznie mięknąć – około 3-4 minuty. Dodajemy czosnek, musztardę oraz zioła – oregano oraz tymianek, mieszamy i smażymy jeszcze przez minutę. 

 

Do wszystkiego dodajemy makaron orzo, surowy, suszone pomidory oraz wlewamy cały bulion. Wszystko mieszamy, doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy ogień na mały i gotujemy pod przykryciem przez około 12 minut. 

 

W tym czasie myjemy i ścieramy na cukinie na dużych oczkach tarki. Po upływie 12 minut makaron powinnien być al dente. Dodajemy od niego cukinię, dokładnie mieszamy i dusimy pod przykryciem jeszcze 2-3 minuty.

 

Po tym czasie dodajemy do dania kremówkę, starty parmezan, mieszamy dokładnie, próbujemy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Najlepiej jest spróbować przed dodaniem soli bo zarówno bulion jak i parmezan są slone, a lepiej nie przesolić.

 

Od razu podajemy, gorące, kremowe, aromatyczne. Serwujemy z dodatkowym parmezanem do posypania.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.