Krem grzybowo-pieczarkowy z grzankami

Drukuj
19.12.2016   Magda

Taka forma zupy grzybowej jeszcze nigdy nie gościła u mnie w domu na święta. W tym roku chce wszystkich zaskoczyć. Pierwsze próby przedświąteczne były bardzo udane, osobiście się w niej rozsmakowałam.Zupa jest bardzo intensywna w smaku, więc niewielka porcja wystarczy. Pachnie i mocno smakuje grzybami, ale jednocześnie jest bardzo kremowa. Dla wrażliwców można dodać odrobinę kremówki, aby złagodzić smak. Chrupiące grzanki idealnie wieńczą całość.

Składniki (na 4 porcje):

  • 500g pieczarek
  • 50g suszonych borowików
  • 1 duża cebula
  • łyżka masła
  • sól i pieprz do smaku

Grzanki:

  • 1 kromka razowego chleba
  • łyżka oliwy z oliwek

 

Na minimum 2 godziny przed ale najlepiej na całą noc, opłukujemy suszone grzyby pod bieżącą wodą po czym zalewamy je 800ml zimnej przegotowanej wody. 

 

Cebulę szatkujemy na drobno. Pieczarki obieramy i kroimy na drobno. Suszone grzyby odcedzamy – zostawiamy wywar, i szatkujemy. W garnku rozpuszczamy masło, wrzucamy na niego cebulę i odrobinę ją solimy. Szklimy cebulę około 5 minut, aż zmięknie. Następnie dodajemy pieczarki oraz grzyby, doprawiamy odrobiną pieprzu i smażymy, aż grzyby odparują i zaczną się przypiekać. 

 

Całość zalewamy wodą spod grzybów i zagotowujemy. Gdy zawrzę, przykrywamy pokrywką, zmniejszamy ogień i dusimy 10 minut. 

 

W międzyczasie, kroimy kromkę chleba w małe kosteczki, przekładamy ją na blachę do pieczenia i skrapiamy oliwą. Wstawiamy do nagrzanego do 120° piekarnika i pieczemy, aż staną się chrupiące – około 10 minut, ale sprawdzałam czy się nie przypalają i potrząsałam tacką w czasie pieczenia.

 

Ugotowaną zupę blendujemy na gładki krem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy gorącą, z porcją grzanek na wierzchu.

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *