Krem cebulowy z pesto pietruszkowym

Drukuj
23.10.2014   Magda

Na pewno zaskoczy was smak tej zupy tak samo jak zaskoczył mnie gdy jadłam ją po raz pierwszy. Nie jest to smak standardowej zupy cebulowej robionej na francuską modłę, jest on o wiele subtelniejszy i mniej oczywisty. Jednak, pozostaje on dalej cebulowy, mocno rozgrzewający i sycący. Pesto pietruszkowe początkowo było opcjonalnym dodatkiem, ale okazało się niezbędne, ponieważ podkręca aromaty w zupie i nadaje jej niepowtarzalny smak. Dodatkowo, jest ono dobrym rozwiązaniem dylematu smoczego oddechu po zjedzeniu tej pysznej zupy 😉

Składniki (na 2 porcje zupy): 

  • 4 średnie cebule
  • 2 średnie ziemniaki
  • 1 łyżka masła
  • 0,5 l gorącego bulionu warzywnego
  • sól i pieprz do smaku

Pesto pietruszkowe: 

  • 4 gałązki natki pietruszki
  • 1 łyżka ziaren słonecznika
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta soli i pieprzu

 

Cebule i ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę – im mniejsza będzie kostka z ziemniaków, tym szybciej się one ugotują. W garnku rozpuszczamy masło i wrzucamy na nie cebulę. Smażymy około 7 minut, aby trochę zmiękła. Następnie dodajemy ziemniaki i jeszcze wszystko razem smażymy, aby cebula się lekko zrumieniła. Następne dodajemy bulion warzywny, zagotowujemy. Po zagotowaniu, zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem do momentu gdy ziemniaki i cebula będą miękkie (10-15 minut).

 

W międzyczasie zajmujemy się robieniem pesto – na suchą patelnie wrzucamy ziarna słonecznika i prażymy około 5 minut często wstrząsając patelnią, aby równomiernie się zrumieniły. Dajemy mu chwilę ostygnąć. Umytą natkę pietruszki drobno szatkujemy i przekładamy do moździerza (jeśli nie mamy moździerza, możemy zrobić pesto za pomocą robota kuchennego). Do pietruszki dodajemy słonecznik, sól, pieprz i zaczynamy ucierać. Po chwili, dodajemy oliwę z oliwek cały czas ucierając. Ucieramy do chwili, gdy uzyskamy satysfakcjonującą nas konsystencję – ja lubię jak zostają większe kawałki słonecznika.

 

Po upływie czasu gotowania, zupę ściągamy z gazu i dokładnie blendujemy. Podajemy gorącą z solidną porcją pesto na wierzchu.

 



2 thoughts on “Krem cebulowy z pesto pietruszkowym”

Skomentuj Back Taste Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.