Kokosowo-rumowa panna cotta z marakują

Drukuj
18.01.2017   Magda

Zima to wspaniały okres jeśli patrzeć po dostępności owoców egzotycznych. Kiedy u nas zimno, śnieżno i ciemno, w innych krajach właśnie dojrzewają smakowite owoce. Dzięki temu w zimowe dni, za pomocą takich smakołyków możemy się na chwilę przenieść w tropiki.

W tej ,,podróży” na pewno pomoże nam kokosowa panna cotta z dodatkiem słodko-kwaśnej makarui. Iście tropikalny koktajl smaków w prostym wykonaniu.

Składniki (na 4 porcje):

  • puszka mleczka kokosowego
  • 3 łyżki cukru
  • 1,5 łyżeczki żelatyny
  • 2 łyżki gorącej wody
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżki rumu
  • 2-3 marakuje do dekoracji

 

Do rondelka przekładamy mleczko kokosowe z puszki – dodajemy też odstany się tłuszcz. Do tego dodajemy cukier i wstawiamy na średni ogień. Doprowadzamy do wrzenia, ale nie gotujemy, od czasu do czasu mieszając, aby cukier całkowicie się rozpuścił.

 

W międzyczasie, rozpuszczamy żelatynę w 2 łyżkach gorącej wody i odestawiamy do napęcznienia.

 

Do ciepłego mleczka kokosowego z cukrem dodajemy ekstrakt waniliowy, rum oraz rozpuszczoną żelatynę i dokładnie mieszamy.

 

Przelewamy wszystko do salaterek, w których będziemy podawać i odstawiamy do ostygnięcia. Ostygnięte, wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia – 2-3 godziny.

 

Przed podaniem, dekorujemy każdą porcję miąższem z marakui.

 

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.