Kluchy leniwe z truskawkami

Drukuj
15.07.2015   Magda

Dla mnie to jedzenie mistrzów, najlepsza nagroda na obiad i jedno z ulubionych dań dzieciństwa – parujące twarogowe kluchy, a do tego słodki mus truskawkowy i zimna rozpływająca się bita śmietana. Czego chcieć więcej w letnie popołudnie?

Składniki (na 2 porcje):

  • 250 g twarogu
  • 2/3 szklanki mąki
  • 1 duże jajko
  • 500g słodkich truskawek – umytych i bez szypułek
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 150 ml śmietanki kremówki
  • listki mięty do ozdoby

 

W dużym garnku wstawiamy dużo wody do zagotowania. Jajko wybijamy i dokładnie roztrzepujemy widelcem. Do dużej miski przekładamy twaróg i rozdrabniamy go widelcem. Dodajemy do niego jajko i przesiewamy mąkę. Zaczynamy wyrabiać rękami i gdy zacznie nam się tworzyć kula, wykładamy na blat podsypany mąką i wyrabiamy na miękkie, ale zwarte ciasto. Dzielimy je na połowę i formujemy w długi wałek, około 1,5 centymetrów gruby. Ostrym nożem dzielimy go na małe kopytka. 

 

Gdy woda zawrze, solimy ją i wrzucamy do niej kluski. Kluski są gotowe po 2 minutach po wypłynięciu na wierzch wody. Cedzakiem wyciągamy na talerz.

 

W międzyczasie, truskawki wrzucamy do robota kuchennego, dodajemy cukier i rozdrabniamy na drobno. Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na pół sztywno.

 

Kluski polewamy obficie musem z truskawek, dekorujemy kleksem z bitej śmietany i listkiem mięty.

 

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *