Klopsiki szwedzkie

Drukuj
18.09.2017   Magda

Pewnie znacie te klopsiki, przebój jednej ze znanych szwedzkich sieciówek, do której sama mam 5 minut drogi piechotą i czasem korzystam i wyskakuje na ich porcję klopsików. Okazało się, że odtworzenie ich smaku we własnym domu jest bardzo proste, zwłaszcza że z tego przepisu wychodzi masa soczystych, aromatycznych klopsików. Do tego kremowy sos i obowiązkowo słodki dodatek dżemu.

Składniki (na 3 porcje):

  • 250g mielonego mięsa wołowego
  • 250g mielonego mięsa z łopatki wieprzowej
  • 100 g surowego boczku
  • 1 jajko
  • 1 mała bułka, ja użyłam pełnoziarnistej
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1 cebula
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/3 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/3 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 szklanki bulionu wołowego, może być z kostki
  • masło do obsmażenia
  • 2 łyżki śmietanki kremówki
  • 1 łyżka mąki

Do podania:

 

Bułkę kroimy w miejsce kawałki i zalewamy mlekiem. Cebulę do pulpecików drobno siekamy. Na dużej i głębokiej patelni z przykrywką rozgrzewamy łyżkę masła i wrzucamy na niego cebulę i szklimy około 4-5 minut. W międzyczasie możemy pokroić boczek na mniejsze części i zmielić go w robocie kuchennym lub maszynce do mięsa.

 

Zeszkloną cebulę przekładamy do miski, w której będziemy przygotowywać klopsiki. Na patelnię po cebuli wrzucamy boczek i smażymy go aż będzie przyrumieniony, chrupiący i puści dużo smacznego tłuszczyku. Wyciągamy go z patelni do miski z cebulą i odstawiamy wszystko do ostygnięcia. W międzyczasie, mielimy namoczoną bułkę w robocie.

 

Gdy cebula i boczek przestygną, dodajemy do nich mielone mięso, jajko, zmieloną bułkę, doprawiamy solą, pieprzem, kolendrą i gałką muszkatołową. Czystymi rękami wyrabiamy mięso, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły. Rękami lepimy klopsiki wielkości orzecha włoskiego. Na dużej, głębokiej patelni rozpuszczamy masło i partiami obsmażamy klopsiki z każdej strony na brązowo. Po usmażeniu przekładamy je na chwilę na talerz.

 

Patelnię po smażeniu ściągamy na chwilę z ognia i na cały pozostały tam tłuszcz wsypujemy łyżkę mąki, dokładnie mieszamy i smażymy minutę. Następnie, nie przestając mieszać, dolewamy bulion, wszystko dokładnie rozprowadzamy. Czekamy aż sos zacznie się gotować, wtedy przekładamy do niego klopsiki, z całymi sokami z talerza. Zmniejszamy ogień, przykrywamy i gotujemy jakieś 10 minut. Na sam koniec dodajemy śmietankę, mieszamy i ściągamy z ognia.

 

Klopsiki podajemy gorące, z ulubionymi dodatkami – pieczone ziemniaki, frytki, puree ziemniaczane a nawet makaron. Do tego solidna porcja słodkiego dżemu borówkowego lub żurawinowego z mojego szybkiego przepisu.

 


1 thought on “Klopsiki szwedzkie”

Skomentuj Oka w rosole czyli KaFka gotuje Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.