Składniki (na 3 porcje):
- 500g mielonego mięsa – u mnie szynka i kopatka wieprzowa
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki siekanej natki pietruszki
- łyżeczka granulowanej cebuli – można zastąpić kawałkiem surowej
- 600g młodej kapusty
- jedna duża marchewka
- 1 duża cebula
- 3 łyżki oleju
- łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki drobno siekanego koperku
- 2 liście laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
Do podania:
- świeże bułeczki lub tłuczone ziemniaczki
Zaczynamy od przygotowania klopsików – mięso przekładamy do miski, dodajemy do niego jajko, bułkę tartą, sól i pieprz do smaku, granulowaną cebulę lub bardzo drobno siekaną surową oraz natkę pietruszki – wszystko mieszamy do połączenia, najlepiej rękami, po czym kulamy klopsiki wielkości orzecha włoskiego. Odstawiamy na chwilę.
Obieramy marchewkę i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę obieramy, przekrawamy na pół i kroimy w cienkie pióra. Kapuste obieramy z wierzchnich liście, myjemy i drobno szatkujemy w paski.
Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim klopsiki, z każdej strony, po kilka minut, aż się zarumienią. Podpieczone ściągamy z patelni na talerz.
Na tłuszcz po smażeniu dodajemy pokrojoną cebulę oraz startą marchewkę – mieszamy od czasu do czasu i smażymy przez 3-4 minuty. Następnie dodajemy poszatkowaną kapustę, mieszamy i smażymy kolejne 3-4 minut. Dorzucamy liście laurowe, ziele angielskie, odrobinę soli oraz pieprzu. Wlewamy zimną wodę – wlewamy tyle wody aby tylko przykrywała kapustę. Gdy zacznie bulgotać, zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem na około 15 minut.
Po tym czasie kapusta powinna być już miękka, ale jeśli nie jest, możemy dusić ją jeszcze 5-8 minut dłużej. Jeśli jest miękka, dodajemy do niej koncentrat i mieszamy do rozprowadzenia. Dodajemy wcześniej podpieczone klopsiki i wszystko jeszcze razem chwilę dusimy, około 10 minut. Jeśli po pierwszym duszeniu zostało nam w kapuście dużo wody, podczas drugiego zostawiamy lekko uchyloną pokrywkę aby nadmiar wody wyparował.
Na sam koniec dodajemy świeży koperek, próbuje i doprawiamy solą oraz pieprzem jeśli jest taka potrzeba.