Kiełbaski z grilla w marynacie barbecue

Drukuj
30.07.2015   Magda

Przewrotnie niż zostało to opisane w tytule posta, głównym bohaterem tego przepisu nie są kiełbaski a pyszna marynata barbecue. Kiełbaski są tylko nośnikiem i pretekstem do przedstawienia pomysłu na pyszny, szybki i sprawdzający się do wszystkiego sos. Nie wymaga gotowania, wystarczy do niego kilka sprytnie dobranych półśrodków, a efekt jest piorunujący.

Składniki (na 2 porcje):

  • 250g cienkich surowych drobiowych kiełbasek

Na sos barbecue:

  • 3 łyżki dobrego keczupu
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 1 łyżeczka sosu Worcester
  • łyżka cydru jabłkowego (można zastąpić sokiem jabłkowym)
  • 1 łyżka miodu
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • szczypta pieprzu Cayenne

 

Składniki marynaty łączymy dokładnie w misce po czym wkładamy do niej kiełbaski i dokładnie obtaczamy je w marynacie.

 

Najlepszy efekt smakowy osiągniemy jeśli zostawimy kiełbaski w lodówce obtoczone marynatą przez minimum godzinę.

 

Kiełbaski w marynacie wykładamy na tackę do grillowania i pieczemy na rozgrzanych węglach aż ładnie się przypieką. Od razu podajemy gorące z ulubioną sałatką na grilla.



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.