Jogurtowe muffinki z brzoskwiniami

Drukuj
22.09.2015   Magda

Idealne muffinki na śniadanie, do porannej kawy jak znalazł. Do zrobienia w chwilę, każdemu poprawią rano humor. Jogurt z brzoskwiniami to świetny zestaw – delikatnie kwaskowy z nutą owocowej słodyczy. Czego chcieć więcej o poranku?

Składniki (na 12 muffinek):

  • 1 duża twarda brzoskwinia
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • szklanka płynnego jogurtu
  • 1/3 szklanki oleju

 

Nastawiamy piekarnik na 180°, blachę do muffinek wykładamy papilotkami. Brzoskwinie kroimy w małą kostkę. Do miski przesiewamy sypkie składniki – mąkę, proszek, sodę i sól, do tego dodajemy cukier. W drugiej misce rozkłócamy jajka z jogurtem i olejem.

 

Łączymy mokre składniki z suchymi i mieszamy z grubsza. Następnie dodajemy do ciasta pokrojoną brzoskwinie i mieszamy aby pokryła się ciastem. Do papilotek nakładamy po porcji ciasta – do około 2/3 wysokości. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 25 minut.




3 thoughts on “Jogurtowe muffinki z brzoskwiniami”

Skomentuj Marta Michalak Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.