Jaja zapiekane z Cheddarem, na cieście francuskim

Drukuj
31.03.2023  Magda

Takie proste a jakie pyszne – ciasto francuskie, chrupiące, maślane, a na to wyraźny ser Cheddar i jajko, zapieczone do momentu gdy białko jest ścięte, ale żółtko pozostaje przepysznie płynące. Dla mnie idealne śniadanie albo lunch. Do tego bardzo łatwe, szybkie w wykonaniu i z minimalną ilością składników. 

Składniki (na 6 porcji):

  • arkusz ciasta francuskiego
  • 6 jajek
  • szklanka tartego sera Cheddar
  • masło do wysmarowania foremek
  • sól i pieprz do smaku

 

Nastawiamy piekarnik na 180°. Przygotowujemy naczynia do zapiekania – ja użyłam płaskich, żeliwnych patelni, które wysmarowałam odrobiną masła, ale możemy też użyć płaskich foremek lub blachy do pieczenia, wyłożonej papierem.

 

Ciasto francuskie dzielimy na 6 kwadratów – u mnie wyszły takie na 13 centymetrów. Układamy je w foremkach, patelniach czy na blaszce i wstawiamy do podpieczenia na 10 minut.

 

Po tym czasie wyciągamy z piekarnika, ale nie wyłączamy grzania. Łyżką w samym środek ciasta formujemy dołek. Całość posypujemy obficie serem a do dołka wbijamy jajko. Z wierzchu doprawiamy solą oraz pieprzem.

 

Wstawiamy do piekarnika na 10-12 minut, aż do chwili gdy otrzymamy takie jajko jak lubimy – płynne lub bardziej ścięte. 

 

Podajemy od razu po wyciągnięciu z piekarnika, gorące.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.