Składniki (na 6 porcji):
- arkusz ciasta francuskiego
- 6 jajek
- szklanka tartego sera Cheddar
- masło do wysmarowania foremek
- sól i pieprz do smaku
Nastawiamy piekarnik na 180°. Przygotowujemy naczynia do zapiekania – ja użyłam płaskich, żeliwnych patelni, które wysmarowałam odrobiną masła, ale możemy też użyć płaskich foremek lub blachy do pieczenia, wyłożonej papierem.
Ciasto francuskie dzielimy na 6 kwadratów – u mnie wyszły takie na 13 centymetrów. Układamy je w foremkach, patelniach czy na blaszce i wstawiamy do podpieczenia na 10 minut.
Po tym czasie wyciągamy z piekarnika, ale nie wyłączamy grzania. Łyżką w samym środek ciasta formujemy dołek. Całość posypujemy obficie serem a do dołka wbijamy jajko. Z wierzchu doprawiamy solą oraz pieprzem.
Wstawiamy do piekarnika na 10-12 minut, aż do chwili gdy otrzymamy takie jajko jak lubimy – płynne lub bardziej ścięte.
Podajemy od razu po wyciągnięciu z piekarnika, gorące.