Jaja z łososiem zapiekane w bułkach

Drukuj
 08.04.2016   Magda
Takie bułeczki to świetny pomysł na sobotnie śniadanie. Są pyszne, a robi się je naprawdę prosto. Kombinacja prostych, pasujących do siebie smaków zawsze zachwyca. Można także dodać świeżych  lub suszonych pomidorów lub obficie posypać serem. Takie śniadanie podane do łóżka sprawi, że cała sobota będzie wspaniała.

Składniki (na 3 porcje):

  • 3 bułki kajzerki
  • 1 łyżka miękkiego masła
  • 200g wędzonego łososia
  • 3 średniej wielkości jajka
  • sól i pieprz do smaku
  • łyżka siekanego szczypiorku

 

Z bułek kajzerek odkrawamy wierzch, nie będzie potrzebny. Z dolnej części wyjmujemy miąższ bułki uważając aby nie naruszyć ścianek bułki. Środek wydrążonych bułek smarujemy masłem.

 

Nagrzewamy piekarnika na 150°. Bułki układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Do każdej bułki wkładamy po 2-3 plasterki łososia. Do szklanki wybijamy jajko i dopiero wtedy delikatnie przelewamy je do bułek. Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy aż białko jajka się zetnie – u mnie zajęło to 15 minut. 

 

Podajemy gorące, doprawione do smaku solą i pieprzem i posypane świeżym szczypiorkiem.




Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *