Hummus, kawior z bakłażana, dip paprykowy

Drukuj
11.05.2014   Magda

Kto nie lubi spędzać czasu w gronie znajomych, śmiać się, popijać piwko i zajadać chipsami. Jak dla mnie to jeden z obrazków sielanki.  Idealny charakter takich spotkań dodatkowo podkręcić mogą  domowe przekąski o niepowtarzalnym smaku. I tak u na stół wjeżdża pierwsza miseczka, ze słodko-pikantnym dipem paprykowym, za nią miseczka z kawiorem z bakłażana, o świeżym, pobudzającym smaku, a na sam koniec pełna miseczka kremowego hummusu z orzechową nutą. Do tego podaje zdrowszą wersję chipsów – pokrojone w trójkąty placki tortilli, które opiekam na chrupko w piekarniku. W takim gronie fajnie posiedzieć 🙂

HUMMUS:

  • 2/3 szklanki suszonej ciecierzycy
  • 1 łyżka sody oczyszczonej
  • 1,5 łyżki pasty tahini
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • szczypta słodkiej papryki
  • około 4 łyżek lodowatej woda

 

Na dzień przed przygotowaniem hummusu, ziarna cieciorki opłukujemy pod bieżącą wodą, przebieramy w celu pozbycia się brzydkich ziaren i przekładamy do miski. Zalewamy wodą, trochę nad poziom cieciorki i odstawiamy na noc do napęcznienia. Na drugi dzień, odcedzamy cieciorkę, przepłukujemy, osuszamy i wrzucamy do ronda. Dodajemy do niej sodę i prażymy na sucho około 5 minut. Następnie zalewamy zimną wodą i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na dużym ogniu przez około 5 minut, po czym zmniejszamy ogień i gotujemy do miękkości – około 30-40 minut. Następnie odcedzamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Gdy cieciorka jest zimna, przekładamy ją do robota kuchennego i miksujemy. W trakcie miksowania dodajemy pastę tahini, sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz tyle lodowatej wody, aby hummus uzyskał jednolitą, kremową konsystencję. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przekładamy do miseczki i wstawiamy do lodówki, aby smaki się przegryzły. Wyciągamy na 30 minut przed podaniem i oprószony sproszkowaną papryką.

 

KAWIOR Z BAKŁAŻANA:

  • 1 duży bakłażan
  • 1 średni, dojrzały pomidor
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 2 gałązki świeżej natki pietruszki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

 

Bakłażana myjemy, przekrawamy, układamy na blaszce do pieczenia i smarujemy oliwą.  Ząbek czosnku obieramy i wkładamy do paczuszek z folii aluminiowej. Skrapiamy oliwą z oliwek, doprawiamy solą i szczelnie zamykamy. Wkładamy bakłażany i paczuszkę z czosnkiem do nagrzanego do 200° piekarnika. Czosnek wyciągamy po około 15 minutach pieczenia, natomiast bakłażana pieczemy, aż do chwili, gdy skórka stanie się pomarszczona i mocno przypieczona – około 30 minut. Następnie wyciągamy go z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia. W międzyczasie, myjemy pomidora i nacinamy mu skórkę. Następnie wrzucamy do gorącej wody na około 4 minuty. Następnie wyciągamy i obieramy ze skórki. Pomidora kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne, po czym, kroimy w drobną kostkę.

 

Ostygniętego bakłażana wydrążamy za pomocą łyżki, starając się oddzielić jak najdokładniej miąższ od skórki. Miąższ rozdrabniamy za pomocą noża, na desce kuchennej, razem z upieczonym czosnkiem. Bakłażana przekładamy do miski, dodajemy do niego pokrojone pomidory. Pastę doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy natkę pietruszki, mieszamy i podajemy.

 

DIP PAPRYKOWY:

  • 1 duża, czerwona papryka
  • 1 mała papryczka chili
  • 3 łyżki ricotty
  • sól i pieprz do smaku 

 

Paprykę myjemy, przekrawamy na pół i usuwamy gniazda nasienne. Kawałki papryki układamy na blaszce, skórką do góry, smarujemy łyżeczką oliwy, a następnie wkładamy do nagrzanego do 200° piekarnika. Pieczemy do chwili, gdy skórka na papryce zrobi się czarna. Wtedy wyciągamy paprykę do miski, którą przykrywamy folią spożywczą – dzięki temu zabiegowi skórka papryki będzie łatwiej schodzić. Po około 10 minutach, gdy papryka lekko przestygnie i można ją wziąć do ręki, obieramy ją dokładnie ze skórki.  Paprykę wkładamy do robota kuchennego, dodajemy do niej serek i mielimy na gładko. Papryczkę chili przekrawamy na pół i usuwamy pestki. Następnie, bardzo drobno siekamy.  2/3 chili łączymy z serkiem paprykowym. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dip przekładamy do miseczki i podajemy posypany resztą posiekanego chili.

 

 



2 thoughts on “Hummus, kawior z bakłażana, dip paprykowy”

  • Czy można czymś zastąpić pastę tahini? Nie chce kupować całego dużego słoja, aby użyć dwie łyżki. Poza tym jest dosyć droga. A jeśli nie da się jej niczym zastąpić to jaką najlepiej wybrać? Dzięki za odpowiedź. Majka.

  • Hej, przepraszam za opóźnienie z odpowiedzią – pastę tahini można zastąpić zmielonym na pastę uprażonym sezamem. Prażymy sezam na patelni a następnie za pomocą robota kuchennego rozcieramy je pastę. Wydaje mi się, że 4-5 łyżek sezamu wystarczy. Jeśli jednak chce się kupić pastę tahini, ja wybrałam libańską. Od znajomego wiem, że hiszpańska jest bardziej gęsta niż libańska, ale może to zależało od firmy.
    Smacznie pozdrawiamy!

Skomentuj Anonimowy Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.