Hot dogi z grillowaną kiełbasą

Drukuj
27.07.2014   Magda

Na prawdziwym grillu nigdy nie może zabraknąć królowej tego typu imprez – kiełbasy. Tradycyjnie podawana z keczupem, musztardą i chlebem już mi się trochę znudziła. Dla urozmaicenia, postanowiłam spakować ją w bułę pełną pysznych i świeżych dodatków i jak się okazało, w tej formie znikała szybciej niż zdążyłam smażyć kolejne porcje.

Składniki (dla 4 osób): 

  • 4 pojedyncze kiełbasy podwawelskie (lub 1,5 pętka)
  • 4 świeże półbagietki
  • około 7 dużych pomidorków cherry
  • 4 ogórki małosolne
  • pęczek pietruszki
  • 1 łyżka pikantnej przyprawy do grilla

Sos do hot dogów: 

  • 2,5 łyżki majonezu
  • 1,5 łyżki keczupu
  • 2 łyżki maślanki
  • 1/4 łyżeczki  curry
  • 1/3 łyżeczki czosnku
  • kilka gałązek koperku
  • sól i pieprz do smaku

 

Większą kiełbasę kroimy w mniejsze kawałki. Każdy kawałek/kiełbasę nacinamy z obu stron na skos i układamy nad żarem. Pomidorki myjemy, usuwamy szypułki i nabijamy na patyczki do szaszłyków. Następnie układamy nad żar.  W międzyczasie, kroimy ogórki z długie paski, myjemy pietruszkę, robimy nacięcia w bagietkach i przygotowujemy sos – wszystkie składniki – majonez, keczup, maślankę, curry i czosnek dokładnie mieszamy. Dodajemy drobno posiekany koperek oraz sól i pieprz do smaku.

 

Po tym czasie, odwracamy pomidorki oraz kiełbasę na drugą stronę. Podczas pieczenia, odwracamy kiełbasę wielokrotnie i posypujemy przyprawą na dopiero co podpieczonej stronie. Poziom podsmażenia kiełbasy dostosowujemy do własnych upodobań, niemniej jednak, kiełbasa musi spędzić minimum 15 minut nad ogniem aby się zagrzała w środku. Pilnujemy pomidorków i jeśli zaczną pękać, obracamy na drugą stronę.

 

Do środka bułki wkładamy kilka gałązek pietruszki i pokrojonego w paski ogórka. Na to układamy upieczoną kiełbasę i polewamy obficie sosem. Obok, serwujemy podpieczone pomidorki, które można ściągnąć z patyka, przekroić i także dołożyć do hot doga. 

 

 

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.