Grillowane brzoskwienie z amaretto

Drukuj
26.07.2014   Magda

Jak już wszystko co treściwe zniknęło z grilla, ale jest jeszcze miejsce na małe co nieco, polecam ten pyszny deser, wpasowujący się w grillowy klimat. Brzoskwinie z grilla smakują dobrze same, ale jeszcze lepiej z kremowym serkiem i chrupiącą posypką. Nie ma co sobie żałować jednej porcji, przecież to w końcu owoce 🙂

Składniki (na porcję dla 2 osób): 

  • 2 dojrzałe ale dość twarde brzoskwinie
  • 2 kieliszki amaretto

Do podania: 

  • 3 ciasteczka owsiane
  • 150 g serka homogenizowanego
  • 1 czubata łyżeczka cukru pudru
  • 2 łyżki amaretto

 

Brzoskwinie przekrawamy na pół i usuwamy pestkę. Kładziemy nad żarem środkiem do dołu, a wierzch polewamy połową amaretto (około 1 kieliszek na jedną stronę). Gdy brzoskwinie się zarumienią, obracamy i polewamy z wierzchu resztą amaretto. Pieczy do momentu gdy skórka brzoskwini się przypiecze.  

 

W międzyczasie możemy połączyć serek homogenizowany z cukrem pudrem i amaretto. Ciasteczka owsiane wkładamy do woreczka i rozbijamy na
kruszonkę. Podajemy w osobnych miseczkach jako dodatki do brzoskwiń. Upieczone brzoskwinie serwujemy od razu.

 

 



1 thought on “Grillowane brzoskwienie z amaretto”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *