Słodka, intensywna, gęsta i aksamitna…to może być tylko gorąca czekolada. Nawet mała jej filiżanka w momencie poprawi humor, a słodkie biało-różowe pianki rozbawią. Dodatek szczypty cynamonu sprawi, że będzie wyjątkowa.
Składniki (na 1 dużą lub 2 małe filiżanki):
- 80g gorzkiej czekolady
- 300ml tłustego mleka
- łyżka masła
- łyżeczka mąki
- 2 łyżki cukru
- szczypta cynamonu
- garstka mini pianek
Do rondelka wrzucamy masło i rozpuszczamy. Gdy zacznie się pienić, dodajemy mąkę i chwilę przesmażamy, mieszając łyżką, na średnim ogniu. Do tego dodajemy cukier i mieszamy. Nie przestając mieszać, najlepiej rózgą cukierniczą, dodajemy mleko i zagotowujemy. Gotujemy na średnim ogniu, mieszając, aż płyn zacznie trochę gęstnieć. Wtedy, dodajemy do płyny połamaną w kostki czekoladę, szczyptę cynamonu i wszystko razem mieszamy na gładką, lśniącą masę.
Gorącą czekoladę przelewamy do filiżanki i dekorujemy piankami. Od razu podajemy.