Gorąca czekolada z piankami

Drukuj
11.02.2017   Magda
Słodka, intensywna, gęsta i aksamitna…to może być tylko gorąca czekolada. Nawet mała jej filiżanka w momencie poprawi humor, a słodkie biało-różowe pianki rozbawią. Dodatek szczypty cynamonu sprawi, że będzie wyjątkowa. 

Składniki (na 1 dużą lub 2 małe filiżanki):

  • 80g gorzkiej czekolady
  • 300ml tłustego mleka
  • łyżka masła
  • łyżeczka mąki
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta cynamonu
  • garstka mini pianek

 

Do rondelka wrzucamy masło i rozpuszczamy. Gdy zacznie się pienić, dodajemy mąkę i chwilę przesmażamy, mieszając łyżką, na średnim ogniu. Do tego dodajemy cukier i mieszamy. Nie przestając mieszać, najlepiej rózgą cukierniczą, dodajemy mleko i zagotowujemy. Gotujemy na średnim ogniu, mieszając, aż płyn zacznie trochę gęstnieć. Wtedy, dodajemy do płyny połamaną w kostki czekoladę, szczyptę cynamonu i wszystko razem mieszamy na gładką, lśniącą masę.

 

Gorącą czekoladę przelewamy do filiżanki i dekorujemy piankami. Od razu podajemy. 





Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *