Gnocchi z botwinką i kozim serem

Drukuj
05.06.2023  Magda

Wpadłam na pomysł połączenia ziemniaczanych gnocchi z botwinką przez czysty przypadek – pęczek botwinki marniał mi w lodówce, był już na granicy. Paczkę gnocchi też zawsze się u mnie znajdzie – mają zazwyczaj długą datę przydatności i jak widać w tym przepisie pasują prawie ze wszystkim. Do całego zestawu dodałam sery – kozi, bo świetnie pasuje do botwiny oraz parmezan. Wszystko wyszło mega pyszne, oryginalne i wykwintne. Orzechy były tym chrupiącym dodatkiem, którego mi brakowało w całej kompozycji.

Składniki (na 2 porcje):

  • opakowanie gotowych gnocchi
  • pęczek botwinki z buraczkami
  • 3 łyżki siekanych orzechów włoskich
  • około 3 łyżki kremowego serka koziego
  • 2 łyżki masła
  • 1 mały ząbek czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • parmezan do posypania
  • 2 łyżki wody

 

Przygotowujemy botwinę – myjemy osuszamy. Buraczki odkrawamy, odcinamy końce, obieramy i kroimy w plasterki. Łodygi kroimy w kostkę, liście z grubsza szatkujemy.  Ząbek czosnku obieramy i ścieramy na tarce lub przeciskamy przez praskę.

 

Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i wrzucamy pokrojone plasterki buraka, mieszamy i smażymy około 2-3 minuty. Po tym czasie dodajemy łodygi, smażymy minutę mieszając. Dodajemy gnocchi oraz około 2-3 łyżki wody. Mieszamy, przykrywamy i dusimy około 3-4 minuty.

 

Po tym czasie okrywamy, dodajemy liście botwiny, mieszamy i odparowujemy wodę. Dodajemy masło, rozpuszczamy. Dodajemy czosnek – mieszamy i smażymy przez minutę cały czas mieszając.

 

Ściagamy z ognia, dodajemy orzechy, parmezan oraz sól i pieprz, mieszamy. Od razu podajemy, z dodatkową porcją startego parmezanu i kawałkami kremowego sera koziego rozłożonego na wierzchu.

 

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *