Składniki (na 2 porcje):
- opakowanie gotowych gnocchi
- pęczek botwinki z buraczkami
- 3 łyżki siekanych orzechów włoskich
- około 3 łyżki kremowego serka koziego
- 2 łyżki masła
- 1 mały ząbek czosnku
- sól i pieprz do smaku
- parmezan do posypania
- 2 łyżki wody
Przygotowujemy botwinę – myjemy osuszamy. Buraczki odkrawamy, odcinamy końce, obieramy i kroimy w plasterki. Łodygi kroimy w kostkę, liście z grubsza szatkujemy. Ząbek czosnku obieramy i ścieramy na tarce lub przeciskamy przez praskę.
Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i wrzucamy pokrojone plasterki buraka, mieszamy i smażymy około 2-3 minuty. Po tym czasie dodajemy łodygi, smażymy minutę mieszając. Dodajemy gnocchi oraz około 2-3 łyżki wody. Mieszamy, przykrywamy i dusimy około 3-4 minuty.
Po tym czasie okrywamy, dodajemy liście botwiny, mieszamy i odparowujemy wodę. Dodajemy masło, rozpuszczamy. Dodajemy czosnek – mieszamy i smażymy przez minutę cały czas mieszając.
Ściagamy z ognia, dodajemy orzechy, parmezan oraz sól i pieprz, mieszamy. Od razu podajemy, z dodatkową porcją startego parmezanu i kawałkami kremowego sera koziego rozłożonego na wierzchu.