Składniki (na 3-4 porcje):
- 600g gotowych gnocchi
- 100g boczku w cienkich plastrach
- 2 duże garści szpinaku
- 2 średnie pomidory
- 1 duża szalotka
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 150ml bulionu warzywnego lub drobiowego
- 100g tartego żółtego sera
- 3 łyżki kremowego serka śmietankowego
- sól i pieprz do smaku
Do podania:
- świeże listki tymianku i oregano – opcjonalnie
Przygotowujemy składniki do dania – pomidory myjemy, nacinamy skórkę na krzyż, wkładamy do miski i zalewamy wrzątkiem. Zostawiamy na 5 minut. Po tym czasie wyciągamy i obieramy ze skórki. Kroimy w dużą kostkę. Szalotkę obieramy i drobno siekamy, czosnek obieramy. Szpinak opłukujemy i zostawiamy na sicie do odcieknięcia.
Rozgrzewamy olej na patelni i układamy na nim plasterki boczku – smażymy z obu stron na złocisty kolor. Ściągamy na talerz pozostawiając cały tłuszcz na patelni.
Na patelnię po smażeniu wrzucamy gnocchi i podsmażamy, aż zaczną się rumienić. Dodajemy szalotki na patelnię i podpiekamy razem z kluchami, aż zmięknie – maksymalnie 5 minut często mieszając. Następnie dodajemy czosnek oraz roztarte w dłoniach zioła i mieszając smażymy przez minutę. Następnie, dodajemy pomidory i szpinak i mieszając, smażymy przez 2 minut.
Na patelnię dodajemy bulion, w którym rozprowadzamy kremowy serek. Zmniejszamy ogień do minimum i dusimy pod przykryciem przez 2-3 minuty. Następnie dodajemy starty ser i mieszamy do rozpuszczenia. Gotowe danie ściągamy z ognia. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Danie podajemy gorące, z pokruszonymi kawałkami boczku na wierzchu oraz świeżymi listkami tymianku i oregano.