Filet z kurczaka w sosie musztardowym

Drukuj
24.10.2024  Magda

Pyszny i wilgotny kurczak w kremowym sosie musztardowym to propozycja na obiad której mówię stanowcze TAK. Kurczak potrafi się znudzić, przejeść, zwłaszcza w formie tradycyjnego kotleta w panierce. Temu na pewno się nie oprzecie. Sos nie jest dominujący, a idealnie uzupełnia danie. Dla mnie obowiązkowo z pieczonymi ziemniaczkami – uwielbiam je zamaczać w tym sosie. Dodatkowo jakieś warzywo, polecam brokuły, bo świetnie pasują, i przepyszny, zdrowy obiad gotowy.

Składniki (na 2 porcje):

  • 2 średnie filety z kurczaka
  • 1 średnia cebulka szalotka
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • 50ml śmietanki kremówki
  • 250ml bulionu drobiowego – użyłam eko, z kostki
  • 1 czubata łyżeczka musztardy Dijon
  • sól i pieprz do smaku
  •  łyżeczka drobno siekanej natki pietruszki – opcjonalnie
  • 2 łyżki oleju

Do podania:

  • brokuły lub brokuły gałązkowe
  • pieczone ziemniaczki, np. z tego przepisu

 

Filet z kurczaka myjemy, oczyszczamy z błonek i ostrym nożem delikatnie nacinamy z wierzchu w kratkę. Posypujemy kurczaka z obu stron solą, pieprzem i słodką papryką, lekko wcieramy i odstawiamy na chwilę.

 

Szalotkę obieramy i drobno kroimy, odstawiamy. 

 

Na patelni podgrzewamy olej, gdy jest gorący, wkładamy kurczaka i zmniejszamy ogień na średni – obsmażamy kurczaka około 5-7 minut z każdej strony, aż stanie się złocisty. Ściągamy z patelni.

 

Na pozostały tłuszcz na patelni wrzucamy posiekaną szalotkę, smażymy przez minutę. Po tym czasie wlewamy bulion, kremówkę, dodajemy musztardę i mieszamy do połączenia. Gdy zacznie bulgotać, wkładamy do niego wcześniej podpieczonego kurczaka, z całymi płynami z talerza, które wypłynęły. Zmniejszamy ogień na minimum i dusimy pod przykryciem 3-4 minuty.

 

Na sam koniec doprawiamy do smaku sos solą, pieprzem i dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Tak przygotowanego kurczaka serwujemy z ulubionymi dodatkami i warzywami – u mnie pieczone ziemniaczki wstawione na piekarnika odpowiednio wcześniej przed przygotowywaniem kurczaka oraz brokuły gałązkowe gotowane w międzyczasie.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *