Składniki (na 2 porcje):
- 2 średnie filety z kurczaka
- 1 średnia cebulka szalotka
- łyżeczka słodkiej papryki
- 50ml śmietanki kremówki
- 250ml bulionu drobiowego – użyłam eko, z kostki
- 1 czubata łyżeczka musztardy Dijon
- sól i pieprz do smaku
- łyżeczka drobno siekanej natki pietruszki – opcjonalnie
- 2 łyżki oleju
Do podania:
- brokuły lub brokuły gałązkowe
- pieczone ziemniaczki, np. z tego przepisu
Filet z kurczaka myjemy, oczyszczamy z błonek i ostrym nożem delikatnie nacinamy z wierzchu w kratkę. Posypujemy kurczaka z obu stron solą, pieprzem i słodką papryką, lekko wcieramy i odstawiamy na chwilę.
Szalotkę obieramy i drobno kroimy, odstawiamy.
Na patelni podgrzewamy olej, gdy jest gorący, wkładamy kurczaka i zmniejszamy ogień na średni – obsmażamy kurczaka około 5-7 minut z każdej strony, aż stanie się złocisty. Ściągamy z patelni.
Na pozostały tłuszcz na patelni wrzucamy posiekaną szalotkę, smażymy przez minutę. Po tym czasie wlewamy bulion, kremówkę, dodajemy musztardę i mieszamy do połączenia. Gdy zacznie bulgotać, wkładamy do niego wcześniej podpieczonego kurczaka, z całymi płynami z talerza, które wypłynęły. Zmniejszamy ogień na minimum i dusimy pod przykryciem 3-4 minuty.
Na sam koniec doprawiamy do smaku sos solą, pieprzem i dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Tak przygotowanego kurczaka serwujemy z ulubionymi dodatkami i warzywami – u mnie pieczone ziemniaczki wstawione na piekarnika odpowiednio wcześniej przed przygotowywaniem kurczaka oraz brokuły gałązkowe gotowane w międzyczasie.