Feta pieczona z pomidorami i chili

Drukuj
30.12.2019   Magda

Na ciepłe i pyszne śniadanie lub jako przekąska w trakcie spotkania ze znajomymi, taka pieczona feta z dodatkami będzie idealna. Robi się szybko i prosto, a efekt wow jedzących uszczęśliwia kucharza. Feta podczas pieczenia staje się mniej słona, kremowa i pyszna, przechodzi smakiem dodatków. Jednak nie przesadzajmy z ilością dodatków, bo to ser ma tutaj grać główną rolę. 

Składniki (na 2 porcje):

  • opakowanie sera feta
  • 1 pomidor
  • pół papryczki chili
  • połowa małej cebuli
  • 4 łyżki oliwy
  • kilka listków świeżego oregano
  • pieczywo do podania
  • szczypta pieprzu

 

Nastawiamy piekarnik na 200°.

 

Pomidora kroimy w plasterki, papryczkę chili pozbawiamy nasionek i kroimy w cienkie plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie kółeczka. 

 

Na dno każdego z naczyń żaroodpornych układamy po plasterku pomidora, na niego kilka krążków cebuli i chili w zależności od tego jak lubi ostro – ja dałam 2 na dno i był ogień. Na to odrobinę listków oregano. Fetę dzielimy na dwie porcję i układamy na pomidorze. Na wierzch układamy kolejny plasterek pomidora, krążki cebuli, odrobinę chili oraz pieprzu. Całość skrapiamy z wierzchu oliwą.

 

Tak przygotowane kokilki wstawiamy do piekarnika do zapieczenia na 25-30 minut. Po tym czasie wyciągamy i od razu podajemy. Taka feta pysznie smakuje rozsmarowana na świeżym pieczywie. 

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.