Dyniowe crème brûlée

Drukuj
14.11.2015   Magda

Klasyczny, francuski deser w jesiennej wersji. Dyniowe crème brûlée jest równie kremowe i pyszne co jego waniliowa wersja, ale do tego urzeka subtelnym smakiem dyni i aromatycznym cynamon. Całość, przykryta chrupiącą cukrową skorupką tworzy deser, któremu nie można się oprzeć.

Składniki (na 4 porcje):

  • 1 szklanka purée z dyni
  • 1 szklanka mleka
  • 100ml śmietanki kremówki
  • laska wanilii
  • 5 żółtek
  • 6 łyżek białego cukru
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 4 łyżki brązowego cukru na wierzch

 

Mleko, śmietankę, purée z dyni, wyskrobane ziarenka wanilii oraz przyprawy przekładamy do rondelka i stawiamy na średni ogień. Często mieszając, podgrzewamy prawie do granicy wrzenia, po czym ściągamy z ognia. 

 

Zagotowujemy cały czajnik wody, piekarnik nagrzewamy do 180°. 

 

Do miski wbijamy żółtka i dodajemy do nich cukier. Trzepaczką ubijamy do momentu uzyskania jasnożółtego puszystego kremu. Następnie, ciepłą mieszaninę dyniową wlewamy małym strumykiem, nie przestając mieszać trzepaczką, do kremu jajecznego i gdy całość się dokładnie wymiesza, przelewamy z powrotem do rondelka. Wstawiamy na średni ogień i cały czas mieszając podgrzewamy, aż mieszanina zacznie lekko gęstnieć – musi mieć konsystencję płynnego budyniu.

 

Masę przelewamy do ceramicznych kokilek, rozdzielając na równe porcje. Kokilki wstawiamy do wysokiej blachy do pieczenia. Do blachy wlewamy wrzątek, aby sięgał do 2/3 wysokości kokilek. Całość wstawiamy do piekarnika na 20 minut.

 

Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego ostygnięcia, po czym wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny.

 

Przed samym podaniem, posypujemy każdą porcję łyżką cukru trzcinowego i karmelizujemy go za pomocą palnika gazowego. Jeśli nie mamy takiego palnika, możemy wstawić foremki do nagrzanego piekarnika z ustawioną opcją grill. Od razu podajemy.



1 thought on “Dyniowe crème brûlée”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *