Składniki (na 4 porcje):
- 1 szklanka purée z dyni
- 1 szklanka mleka
- 100ml śmietanki kremówki
- laska wanilii
- 5 żółtek
- 6 łyżek białego cukru
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 4 łyżki brązowego cukru na wierzch
Mleko, śmietankę, purée z dyni, wyskrobane ziarenka wanilii oraz przyprawy przekładamy do rondelka i stawiamy na średni ogień. Często mieszając, podgrzewamy prawie do granicy wrzenia, po czym ściągamy z ognia.
Zagotowujemy cały czajnik wody, piekarnik nagrzewamy do 180°.
Do miski wbijamy żółtka i dodajemy do nich cukier. Trzepaczką ubijamy do momentu uzyskania jasnożółtego puszystego kremu. Następnie, ciepłą mieszaninę dyniową wlewamy małym strumykiem, nie przestając mieszać trzepaczką, do kremu jajecznego i gdy całość się dokładnie wymiesza, przelewamy z powrotem do rondelka. Wstawiamy na średni ogień i cały czas mieszając podgrzewamy, aż mieszanina zacznie lekko gęstnieć – musi mieć konsystencję płynnego budyniu.
Masę przelewamy do ceramicznych kokilek, rozdzielając na równe porcje. Kokilki wstawiamy do wysokiej blachy do pieczenia. Do blachy wlewamy wrzątek, aby sięgał do 2/3 wysokości kokilek. Całość wstawiamy do piekarnika na 20 minut.
Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego ostygnięcia, po czym wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny.
Przed samym podaniem, posypujemy każdą porcję łyżką cukru trzcinowego i karmelizujemy go za pomocą palnika gazowego. Jeśli nie mamy takiego palnika, możemy wstawić foremki do nagrzanego piekarnika z ustawioną opcją grill. Od razu podajemy.
Smacznie 🙂