Składniki (na 1 porcję):
- 150g filet z dorsza
- 2 łyżki mąki
- odrobina soli
- pieprz do smaku
- łyżka masła
- sok z połowy cytryny
- łyżeczka małych kaparów wraz z zalewą
- łyżeczka drobno siekanej natki pietruszki
- 2 łyżki oleju rzepakowego
Filet z dorsza myjemy, osuszamy i sprawdzamy czy nie ma ości – jeśli są, usuwamy pęsetą. Oprószamy rybę z obu stron delikatnie solą, bo nie trzeba jej duży gdy kapary są słone, oraz do smaku pieprzem.
Na patelni rozgrzewamy olej. W międzyczasie na talerz wysypujemy równomiernie mąkę i panierujemy rybę cienką warstwą – nadmiar delikatnie strzepujemy. Układamy filet skórą do dołu i smażymy na średnim ogniu około 3-4 minut, aż skóra stanie się rumiana – możliwe że trzeba przytrzymać rybę nieco dłużej jeśli mamy grubszy filet. Obracamy i smażymy jeszcze 2-3 minut, aż podpiecze się z drugiej strony. Upieczoną rybę odkładamy na talerz i przykrywamy folią aluminiową.
Patelnię wycieramy z oleju, wrzucamy na nią masło. Rozpuszczamy a gdy zacznie się pienić, ściągamy patelnię na chwilę z ognia, wyciskamy na nią sok z cytryny, dodajemy kapary oraz natkę pietruszki – mieszamy. Wkładamy z powrotem rybę na patelnię, stawiamy na minutę na ogień i polewamy masłem z dodatkami.
Po minucie rybę od razu podajemy.