Dorsz z palonym masłem, kaparami i cytryną

Drukuj
18.01.2019   Magda

Podanie delikatnej białej ryby z prostymi ale pełnymi smaków dodatkami to przepis na sukces i coś pysznego. Nic tak nie podkreśla morskiego smaku ryby jak słoność kaparów, kwaśna kropla cytryny, a to wszystko skąpane w rumianym maśle. Natka pietruszki dodatkowo wzmacnia świeżość całego dania. Taka ryba jest świetną propozycją obiadową, podana ze świeżym pieczywem lub ziemniakami będzie po prostu idealna. 

Składniki (na 1 porcję):

  • 150g filet z dorsza
  • 2 łyżki mąki
  • odrobina soli
  • pieprz do smaku
  • łyżka masła
  • sok z połowy cytryny
  • łyżeczka małych kaparów wraz z zalewą
  • łyżeczka drobno siekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki oleju rzepakowego

 

Filet z dorsza myjemy, osuszamy i sprawdzamy czy nie ma ości – jeśli są, usuwamy pęsetą. Oprószamy rybę z obu stron delikatnie solą, bo nie trzeba jej duży gdy kapary są słone, oraz do smaku pieprzem.

 

Na patelni rozgrzewamy olej. W międzyczasie na talerz wysypujemy równomiernie mąkę i panierujemy rybę cienką warstwą – nadmiar delikatnie strzepujemy. Układamy filet skórą do dołu i smażymy na średnim ogniu około 3-4 minut, aż skóra stanie się rumiana – możliwe że trzeba przytrzymać rybę nieco dłużej jeśli mamy grubszy filet. Obracamy i smażymy jeszcze 2-3 minut, aż podpiecze się z drugiej strony. Upieczoną rybę odkładamy na talerz i przykrywamy folią aluminiową. 

 

Patelnię wycieramy z oleju, wrzucamy na nią masło. Rozpuszczamy a gdy zacznie się pienić, ściągamy patelnię na chwilę z ognia, wyciskamy na nią sok z cytryny, dodajemy kapary oraz natkę pietruszki – mieszamy. Wkładamy z powrotem rybę na patelnię, stawiamy na minutę na ogień i polewamy masłem z dodatkami.

 

Po minucie rybę od razu podajemy.

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *