Deser piernikowy z owocami leśnymi

Drukuj
 29.12.2015   Magda
Takie niewymagające zachodu i pyszne desery aż chce się robić i często jeść. Ten w szczególności jest wysoko na mojej liście najlepszych i najczęściej przyrządzanych. Jego sekret to szybkie wykonanie, efektowny wygląd, ale to jeszcze nie jest wystarczający powód by nazywać go najlepszym. Najistotniejszy powód uderza w trakcie jedzenia – istna rozkosz na podniebieniu – słodziutkie pierniczki, puszysty krem, cierpkie owoce – wszystkie te warstwy to niebo w gębie. Mnie nie trzeba bardziej zachęcać.

Składniki (na 2 duże pucharki):

  • 4-5 pierniczków korzennych
  • 100g serka mascarpone
  • 150ml śmietanki kremówki
  • 150 g owoców leśnych –mieszanka malin, jagód, żurawiny i jeżyn (mogą być mrożone)
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • dobry chlust czerwonego wytrawnego wina

 

Do rondelka wrzucamy owoce, podlewamy je czerwonym winem, dodajemy cukier puder i wstawiamy na średni ogień. Gotujemy przez chwilę, co jakiś czas mieszając, do chwili gdy sok z owoców się zagęści. Jeśli używamy mrożonych owoców, dusimy je trochę dłużej niż świeże, jednak w obu przypadkach staramy się nie zrobić z owoców dżemu, a jedynie sprawić aby puściły gęsty owocowy sos.

 

Do miseczki wlewamy śmietankę kremówkę i ubijamy na puszysty krem. Ciągle miksując, stopniowo dodajemy serek mascarpone.

 

Pierniczki przekładamy do woreczka foliowego i ręką lub za pomocą wałka kuchennego, rozdrabniamy je na bardzo drobne kawałeczki. Następnie, w pucharkach układamy deser – na dno wysypujemy pierniczki, na nie układamy serowy krem i całość polewamy ciepłymi owocami. Od razu podajemy.

 

 



4 thoughts on “Deser piernikowy z owocami leśnymi”

Skomentuj Iga Dietmap.pl Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.