Delikatny mus chałwowy z malinami

Drukuj
08.03.2023  Magda

Ten deser to coś cudownego, aż dziw, że z tak niewielkiej listy składników można wyczarować wykwinty, niepowtarzalny, oryginalny w smaku deser. Do tego może pięknie wyglądać, zachwycać oczy, gości i kubki smakowe. Jest też prosty w wykonaniu, co tym bardziej zachęca, bo chwila pracy w kuchni i już można się zajadać tym przepysznym deserem – oczywiście fajnie jak się chwilę schłodzi w lodówce, ale czasem… nie ma siły aby zaczekać 🙂

Składniki (na 3-4 porcje):

  • 100g chałwy waniliowej
  • 250ml śmietanki kremówki
  • około 5-6 łyżek tłustego mleka
  • 1/2 szklanki mrożonych malin i kilka ładnych całych sztuk do dekoracji
  • łyżeczka cukru

 

Chałwę kroimy nożem lub rozdrabniamy w palcach na małe kawałki.

 

Do rondelka wlewamy mleko, podgrzewamy, aż będzie gorące, ale się nie zagotuje. Ściągamy je z ognia i dodajemy do niego około 2/3 przygotowanej chałwy – dokładnie mieszamy, polecam widelcem, aby kawałki chałwy zgniatać i rozcierać w gorącym mleku do rozpuszczenia. Mieszamy, aż do uzyskania gładkiej konsystencji, coś jak masło orzechowe.  Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia, najlepiej do osiągnięcia temperatury pokojowej.

 

W tym czasie do innego rondelka wrzucamy maliny, dodajemy łyżeczkę cukru i gotujemy na małym ogniu do rozpuszczenia i rozpadnięcia się – możemy sobie pomóc i jak już będą rozmrożone, rozgnieść je widelcem. Rozdrobione, ściągamy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia.

 

Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy do uzyskania kremowej konsystencji, ale nie na całkiem sztywno. Nie przestając miksować, dodajemy rozpuszczoną chałwę i miksujemy tylko do połączenia. Następnie, do kremu dodajemy resztę pokruszonej chwały – możemy trochę zostawić do dekoracji i już łyżką delikatnie mieszamy.

 

Na dno pucharków wykładamy porcję malin, na to łyżką puszysty jak chmurka mus. Na wierzch kruszymy odrobinę chałwy – będzie dawała znać na jakie rozkoszne smakowe możemy liczyć. Dekorujemy kilkoma zamrożonymi malinami – opcjonalnie. Deser najlepiej smakuje schłodzony przez około 2 godziny w lodówce.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.