Delikatny krem z ziemniaka

Drukuj
21.10.2014   Magda

Prosty w wykonaniu i delikatny w smaku krem z ziemniaków to moje rozwiązanie na kryzys w postaci pustej lodówki. Zawsze znajdzie się jakiś mały kawałek pietruszki, selera i kilka ziemniaków, aby w przeciągu 15 minut zjeść ciepłą i sycącą zupę. Dodatek szynki i dymki jest opcjonalny, można je zastąpić, na przykład, kawałkami podpiekanego boczku i przysmażoną cebulką, aby wzbogacić trochę smak. Lub całkowicie z nich zrezygnować.

Składniki (na 2 porcje):

  • 6 średnich ziemniaków (około 300g)
  • 1 mały korzeń pietruszki
  • mały kawałek selera
  • 2 łyżki masła
  • 1 dużą ząbek czosnku
  • 0,5l bulionu warzywnego
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki śmietanki kremówki
  • 2 plasterki szynki szwardzwalckiej
  • łyżka posiekanej dymki

 

Ziemniaki, pietruszkę i seler obieramy, myjemy i kroimy w drobną kostkę. Do garnka z przykrywką dajemy masło i na wierzch wyciskamy czosnek, następnie włączmy ogień i czekamy aż masło się rozpuści. Na rozpuszczone masło i czosnek wrzucamy pokrojone warzywa i smażymy około 3 minut. Następnie zalewamy wszystko ciepłym bulionem, dodajemy tymianek, zmniejszamy ogień i przykrywamy. Gotujemy do momentu gdy warzywa są miękkie. Wtedy ściągamy z ognia i blendujemy na gładki krem. Dodajemy śmietankę kremówkę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

 

Na suchą gorącą patelnie, kładziemy na płasko plasterki szynki i smażymy z obu stron, aż będą mocno podpieczone i chrupiące. Gorącą zupę podajemy ozdobioną chipsem z szybki i posypaną posiekaną dymką.

 

 



4 thoughts on “Delikatny krem z ziemniaka”

Skomentuj Jamnicza Kuchnia Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.