De-sernik dyniowy z sosem karmelowym

Drukuj
29.10.2015   Magda
De-sernik to nic innego jak lekko oszukana forma sernika na zimno – podawanego bez ciasta, w pucharkach. Może występować w dowolnym smaku, ale musi koniecznie być słodki i kremowy. W wersji jesiennej świetnie będzie smakował z puree z dyni polany jeszcze gorącym sosem karmelowym na wierzchu. Rozpusta!

Składniki (na 3 porcje):

  • szklanka puree z dyni
  • 150 g kremowego serka
  • 150 ml śmietanki kremówki
  • 4 łyżeczki cukru pudru
  • szczypta cynamonu
  • opakowanie waniliowego puddingu instant

Sos karmelowy:

  • 6 czubate łyżki cukru
  • 3 łyżki wody
  • 100ml śmietanki kremówki

 

Śmietankę kremówkę wlewamy do dużej miski i dodajemy do niej pudding instant – dokładnie miksujemy przez około 3 minut do uzyskania gładkiej konsystencji deseru. Następnie dodajemy do tego puree z dyni, kremowy serek, cukier i cynamon i ubijamy aż masa jest gładka i puszysta.

 

W międzyczasie na patelnie wlewamy wodę i dodajemy cukier. Na małym gazie podgrzewamy, od czasu do czasu mieszając okrężnymi ruchami patelni. Z upływem czasu płyn zacznie gęstnieć, ciemnieć i się pienić – zaczyna się jego karmelizacja. Wtedy należy bardziej go pilnować, często mieszać i kontrolować kolor. Zależy nam na uzyskaniu złocistego karmelu. Jak karmel osiągnie już wymagany złocisty kolor wlewamy do niego śmietankę – uwaga, będzie pryskać i pienić się dlatego lepiej nie pochylać się nad patelnią podczas wlewania śmietanki. Mieszamy trzepaczką do uzyskania gładkiego sosu. 

 

Gotowy deser przekładamy do pucharków – możemy to zrobić za pomocą rękawa cukierniczego. Na wierzchu polewamy jeszcze ciepłym sosem karmelowym i od razu podajemy.





Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.