Składniki (na 3 porcje):
- szklanka puree z dyni
- 150 g kremowego serka
- 150 ml śmietanki kremówki
- 4 łyżeczki cukru pudru
- szczypta cynamonu
- opakowanie waniliowego puddingu instant
Sos karmelowy:
- 6 czubate łyżki cukru
- 3 łyżki wody
- 100ml śmietanki kremówki
Śmietankę kremówkę wlewamy do dużej miski i dodajemy do niej pudding instant – dokładnie miksujemy przez około 3 minut do uzyskania gładkiej konsystencji deseru. Następnie dodajemy do tego puree z dyni, kremowy serek, cukier i cynamon i ubijamy aż masa jest gładka i puszysta.
W międzyczasie na patelnie wlewamy wodę i dodajemy cukier. Na małym gazie podgrzewamy, od czasu do czasu mieszając okrężnymi ruchami patelni. Z upływem czasu płyn zacznie gęstnieć, ciemnieć i się pienić – zaczyna się jego karmelizacja. Wtedy należy bardziej go pilnować, często mieszać i kontrolować kolor. Zależy nam na uzyskaniu złocistego karmelu. Jak karmel osiągnie już wymagany złocisty kolor wlewamy do niego śmietankę – uwaga, będzie pryskać i pienić się dlatego lepiej nie pochylać się nad patelnią podczas wlewania śmietanki. Mieszamy trzepaczką do uzyskania gładkiego sosu.
Gotowy deser przekładamy do pucharków – możemy to zrobić za pomocą rękawa cukierniczego. Na wierzchu polewamy jeszcze ciepłym sosem karmelowym i od razu podajemy.